Поклонение пред чудотворна икона в Самоков

Поклонение пред чудотворната икона на Пресвета Богородица (Казанска) и архиерейски молебен канон бяха отслужени в храм “Успение Богородично” – Митрополитската църква в Самоков. Службата води Негово Преосвещенство епископ Поликарп, в съслужение с местни духовници и духовници от Софийска митрополия. Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски духовници и клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков. Богослужбата бе уважена от кмета Владимир Георгиев.
Към десетките миряни от града, стекли се в красивия и благолепен храм, се присъединиха и християни от София. За благословение и духовна подкрепа на вярващите на Молебния канон бе изнесена иконата на света Богородица Казанска, която се покои в самоковския митрополитски храм повече от две столетия. Иконата е изписана и благоукрасена по молитвено настояване на Самоковския митрополит Филотей в края на 18-и век. Има данни, които свидетелстват, че тя е чудотворна икона и е покровителствала Самоков през времето на страшната чума от 1815 г. До големия християнски празник Успение Богородично всеки ден ще има поклонение в различен храм и място за духовна подкрепа и благоденствие на християните. Изписана и благоукрасена по молитвено настояване на Самоковския митрополит Филотей в края на 18-и век, чудотворната икона е покровителствала Самоков през времето на страшната чума от 1815 г.
Иконата на Пресвета Богородица ще бъде отново в Митрополитската църква (където се съхранява) за храмовия й празник. След вечернята и Молебния канон епископ Поликарп отправи поздрав и благословение към духовниците и вярващия народ и изтъквайки добродетелите на Божията майка, подбуди присъстващите да й подражават и чрез нейния благ пример и да бъдат достойни Божии чеда.
Епископ Поликарп поздрави и архиерейския наместник на Самоковска духовна околия и му благодари за грижите, които полага за развитието на духовния живот в околията.