Полицията: Няма постъпили жалби за заплахи към изчезналия Янек Миланов

Полицията не е закъсняла с огласяването на информацията за изчезването и издирването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница. Оповестяването на издирването не включва публикации в медиите, заяви за в. „Вяра” в отговор на наши въпроси по случая говорителят на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка.

„Издирването на Янек Миланов е започнало от служители на полицията на 1 август, когато роднина заявява в РУ-Дупница, че е в неизвестност. Телеграмата на ГДНП за общодържавното му издирване е от 1 август, предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия, проведени са разговори с хора, познаващи Миланов, проверени са множество обекти и видеозаписи, за да се установи местонахождението му. Още на 1 август е уведомен дежурен прокурор от РП-Дупница. Жалби, свързани с отправени заплахи към Миланов, не са подавани в РУ – Дупница”, съобщиха в писмен вариант от пресцентъра на дирекцията относно издирването на Миланов, който е в неизвестност от 31 юли.

„По време на провеждането на специализираните полицейски действия по издирването на Миланов негова близка е съобщила за получен от него видеозапис. Активната работа на криминалистите от РУ-Дупница продължава, като не се подценява нито една информация и всяко твърдение се проверява”, оповестиха от полицията. Във връзка със случая се обърнахме с въпроси за повече конкретика към директора на Областната дирекция на МВР-Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски и говорителя на дирекцията. Написахме:

„-Защо едва на 5 август, след публикации в медиите по сигнали на близки на Миланов, какъвто беше получен и във в. „Вяра”, и питания на журналисти беше пуснато официално съобщение за издирването, както и снимка на Миланов?

-Имаме информация, че Янек Миланов е писал жалби в полицията, в които се е оплакал от заплахи, отправяни към него от страна на Васил Капланов. Какво конкретно пише в тези жалби, има ли заплахи за живота на Янек Миланов? Има ли разпитвани по този повод?

Както писахме, пред репортер на изданието ни жена, която се представи за близка на семейството на издирвания, твърди, че Миланов е споделял, че е получил на телефона си видеозапис на гроба на родителите му. Информирана ли е полицията за това? Проверявана ли е тази информация и какво е констатирано?

Освен това в някои медии беше изнесена информация, че Янек Миланов в петък, 31 юли, вечерта се е качил на автомобила на Капланов, за да изясняват изострените си взаимоотношения. Проверена ли е достоверността на тази информация и какво е установено?”.

Официално писмено съобщение във връзка с издирването на Миланов бе публикувано от полицията на 5 август. В него отново се твърди, че в полицията няма постъпили сигнали за отправяни заплахи към него. За времето от 2019 до 2020 г. е подал 2 сигнала в РУ-Дупница за посегателство спрямо автомобила му – за счупено странично огледало и надраскана врата. РУ-Дупница моли гражданите, които имат информация за него, да се обадят в РУ-Дупница, на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР”.

Видеоклип с посегателство върху автомобила на изчезналия дупничанин може да видите в сайта ни:

 

https://www.facebook.com/VIARANEWS/videos/336436207393904/