Зелена площ в дупнишкия квартал „Бешика” заприлича на сметище

  • Община Дупница: Ще глобим фирмата за сметосъбиране

Зелена площ в квартал „Бешика” заприлича на сметище, сигнализира във „Вяра” жител на Дупница. Контейнер, намиращ се на улиците „Жива вода” и „Иван Чорлев”, над т.нар. Стари жилища, е препълнен и отпадъците се разнасят навсякъде. „Гледката е потресаваща”, коментират в квартала. За съжаление напоследък и в града, и в селата все по-често виждаме преливащи кофи за смет и все по-рядко камионите, които би трябвало да прибират отпадъците. За коментар се обърнахме към пресцентъра на община Дупница. Попитахме: какво ще предприеме общината в случая, ще понесе ли санкции фирмата, която извършва сметосъбирането, за препълнените контейнери, и какви ще са те евентуално?

„Във връзка с Ваше запитване относно препълнени съдове за битов отпадък на ул. “Жива вода” в района на т.нар. Стари жилища в кв. „Бешика” Ви информирамe, че всеки район на града се обслужва по определен график на извозване на съдовете за битов отпадък. Като за районите с по-голяма концентрация на жители е предвидено ежедневно сметосъбиране и сметоизвозване (като например централна градска част, жк „Бистрица” и жк „Дупница”, при пазара), за останалите части – три пъти седмично. Не може да се отрече фактът, че на места се наблюдават препълнени съдове и разпилян отпадък. Причините са комплексни. При случаи, какъвто е посоченият, а именно невдигнат съд и непочистена площ около него, на фирмата се съставят актове, какъвто ще бъде съставен и сега. Общината работи по промяна на честота на сметосъбиране и сметоизвозване по квартали, както и оптимизиране на броя и местата на разполагане на контейнерите, така че да се намалят предпоставките за замърсяване”, отговори пиарът на общината Христо Апостолов.

От кметството посочиха още, че на сайта на община Дупница и чрез домоуправителите на жилищни блокове ще бъде дадена информация за района и дните, през които се извършва услугата. „Призоваваме гражданите при наличие на невдигнати съдове да изпращат сигнали на имейл адреса на община Дупница – admin_dupnitsa@dupnitsa.bg, както и да не извършват самоволно преместване на контейнерите. Обръщаме се с молба към тях обемистите отпадъци (дюшеци, матраци, счупени мебели, градински отпадъци) да бъдат поставяни до контейнерите и при възможност да се подава информация към община Дупница на тел. 070159248. Да припомним, че за строителни отпадъци може да се получи контейнер, който да се използва в рамките на три дни, като стойността е 120 лв.”, посочиха от общинския пресцентър.

Няколко часа след сигнала на „Вяра” в общината контейнерът бе изчистен, установи наша проверка.