Италия е изправена пред най-сериозната рецесия

Италианският брутен вътрешен продукт (БВП) спадна с 12,4% през второто тримесечие поради пандемията на коронавирус, което доведе страната в рецесия по данни на Националния статистически институт (ISTAT), съобщава „Дойче веле“.

С този безпрецедентен спад, който следва свиване от 5.4% през първото тримесечие, италианският БВП регистрира най-ниската си стойност от първото тримесечие на 1995 г., подчертава Националният статистически институт (ISTAT).

В сравнение с второто тримесечие на 2019 г. спадът на третата икономика в еврозоната е още по-бърз – 17,3%.

Италия, първата страна, засегната от пандемията в Европа, наложи драстично ограничения през март и април, което парализира голяма част от икономическата й дейност.

Основните икономики регистрират намаления с подобен мащаб поради разпространението на пандемията.

През второто тримесечие БВП на САЩ се сви 32,9%, в Испания 18,5%, в Мексико 17,3%, в Португалия 14,1%, във Франция 13,8% и в Германия 10,7 %.

За да съживи икономическото възстановяване, италианското правителство ще вложи допълнителни 25 милиарда евро в бюджета за 2020 г., което ще доведе до дефицит 11,9% от БВП, най-високият в еврозоната.

Това увеличение на бюджета, което беше обявено в деня след историческото споразумение, сключено от ЕС за възобновяване на икономиката и от което Италия е един от основните бенефициенти, ще доведе италианския дълг до 157,6% от БВП. /БГНЕС