Над 20 държави изпратиха помощ в опустошената столица на Ливан

Броят на загиналите при взрива в Бейрут нарасна до 137 души

Най-малко 137 души загинаха при експлозията в Бейрут. Това съобщи телевизионният канал Al Jazeera, като се позовава на Министерството на здравеопазването в Ливан.

Според информацията, броят на пострадалите се е увеличил до 5 хиляди. Десетки хора се считат за безследно изчезнали.

В Ливан вече пристига международна помощ след огромните експлозии в столицата Бейрут с най-малко 137 жертви и 5000 ранени. Междувременно служители от пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест във връзка с разследването на взрива.

Продължават спасителните операции в търсене на оцелели под развалините в Бейрут. Десетки хора са в неизвестност, болниците са препълнени, а близо 300 000 души са останали без покрив.

 

На този фон жители на ливанската столица обвиняват правителството в небрежност, довела до огромната експлозия, и в корупция. По-рано президентът на страната Мишел Аун призна, че става дума за неправилно съхранение на хиляди тонове амиониева селитра и обеща строги наказания за виновните:

“Няма думи, с които да опишем катастрофата, сполетяла Бейрут! Решени сме да разследваме и разкрием какво се е случило и да накажем виновните!”.

Служители на пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест заради разследването на експлозиите.

Европейският съюз и още над 20 държави изпратиха спешно спасителни екипи и тонове медицинско оборудване в помощ на опустошения Бейрут.

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон заминава за Ливан, за да обсъди с властите там начините за справяне с кризата. В знак на солидарност с жителите на Бейрут светлините на Айфеловата кула в Париж бяха загасени за кратко снощи, а кметството на Тел Авив беше осветено в цветовете на ливанското знаме.

“Ситуацията е апокалиптична”, заяви в емоцилнално изказване губернаторът на Бейрут Маруан Абуд.

Редица страни изпратиха спасителни екипи и тонове медицинско оборудване в опустошената ливанска столица. Сред тях са Франция, Германия, Италия, Холандия, Русия, Кувейт, Египет и дори Ирак. Великобритания обеща помощ в размер на 5 милиона лири. ЕС изпрати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия – всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици. Германия и Унгария обещаха по 1 милион евро. Норвегия – 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване. Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха очакват и две полеви болници с общ капацитет от 1000 легла.

Иран обяви, че изпраща в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал. Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване.

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.