Таланти от Сапарева баня приети в хуманитарната гимназия в Благоевград

Митко Захаринов ще учи гайда, а Благой Стоилов – тамбура. Възпитаниците на Иван Начов и откестър „Гейзера” записаха нови видеоклипове

 

Млади таланти от Сапарева баня получават шанса да се обучават и реализират като професионални музиканти. „Две момчета от Школата по народни инструменти се представиха отлично на изпитите и бяха приети в музикалната паралелка на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград. Митко Захаринов ще продължи да изучава гайда, а Благой Стоилов – тамбура и ударни инструменти”, похвали възпитаниците си известният музикант и преподавател по народни инструменти Иван Начов. Уважаваният от съгражданите си музикант подчерта: „Щастлив съм, че за 4 години, откакто съществува школата, 3 деца поемат по пътя на професионалната музика. Трудът ни – на мен като преподавател и на момчетата, не е отишъл напразно и това е единствената награда за мен. Музиката, с която са закърмени тези деца и с която ще продължат да се занимават, ги прави други хора, добри хора. Благодарение на нея те стават патриоти, истински българи”.

И двете момчета са завършили седми клас, Митко е в школата, създадена от Начов към местното читалище „От извора-2013”, от 2 години и половина, а Благой – от 2 години. Те тръгват по пътя на бившия си съученик в школата Венцислав Цегриловски, който от миналата година учи в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

Музикантите посрещнаха август месец със записи на нови видеоклипове, заснети в центъра на родния им град и района. „С момчетата от школата и оркестър „Гейзера” на 1 август, събота, записахме 3 видеоклипа. Единият от тях е със солови изпълнения на гайда на Митко Захаринов. Вторият е с оркестър „Гейзера”, в който солист е Иван Наумов. Знаете, че той е акордеонист и гайдар и свири и на синтезатор, но в клипа пее македонска народна песен. Третият клип представлява музикално произведение, което се нарича „Музикална разходка”. С Иван Наумов изпълняваме валс, музика на Моцарт, балканска музика и шопски фолклор”, каза Начов. Неговото участие е с цигулка и тромпет, а Иван Наумов се представя с гайда и синтезатор. Записите са режисирани от Владимир Руйчев собственик на тв „Родина“, която ще излъчва клиповете.

Следващите изяви на музикантите от школата и вокалната група на момичетата ще са в Приморско. „Заради пандемията много фестивали и участия се отложиха или пропаднаха. Въпреки ограниченията от 2 до 8 септември ще се проведе фестивалът „Приморска перла”, за който потвърдихме участието си. Подготвяме нова програма – момичетата от вокалната група ще излязат на сцената с автентична песен, предвиждаме и инструментални, хороводни и солови изпълнения”, отбеляза Иван Начов.