ЧЕЗ-разпределение изпълнява инвестиционната си програма в срок

Модернизацията на мрежата налага планирани прекъсвания на електрозахранването

ЧЕЗ Разпределение България работи активно по изпълнението на инвестиционната си програма за 2020 г., като всички дейности се изпълняват в планираните срокове, въпреки затрудненията в резултат на извънредното положение. Компанията работи по обекти, част от критичната инфраструктура на София, като подмяната на кабел 110 kV, както и по редица значими проекти извън столицата. Тази година дружеството модернизира възлови станции в регионите на Благоевград, Панчарево, Ботевград, Своге, Дупница, Бобошево и др., реновира електропроводи в Монтанско, реконструира мрежи ниско напрежение по цялата територия, обслужвана от дружеството. Същевременно се изпълняват заявки за присъединявания на нови клиенти, които са нараснали с  една трета в сравнение с периода на извънредното положение.

Най-активно по инвестиционната ни програма работим през летните месеци, защото тогава условията за работа са най-подходящи, като същевременно смущаваме най-малък брой активни потребители. От друга страна това е и времето, когато мрежата трябва да се подготви за предстоящия есенно-зимен период, така че да отговори в максимална степен на нуждите на клиентите и на метеорологичните условия“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Изпълнението на инвестиционната програма на дружеството, присъединяването на нови клиенти и подготовката на мрежата за зимния сезон изисква планирани прекъсвания на електрозахранването.

Често при изпълнение на обектите, ние имаме възможност да захраним по алтернативен път клиентите в конкретния регион, така че в периода на работа те да имат ток. Прехвърлянето на захранването изисква кратковременни оперативни превключвания, които в повечето случаи изпълняваме нощем, за да не притесняваме хората. Независимо дали електрозахранването спира само за секунди или планираните изключвания са по-дълготрайни, всичко това се изпълнява за обезопасяване на съоръженията, така че да съхраним живота и здравето на хората, които работят“, допълни Станчев.