Премиерът Бойко Борисов обяви важни решения

В обръщение до българските граждани премиерът Бойко Борисов обяви решенията, които е взел за управлението на страната. В него се посочва, че партия ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България.

Премиерът предлага да се свика Велико Народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията.

Част от тях са:

Броят на депутатите да бъде намален на 120 от 240, а при ВНС броят им да бъде намален от 400 на 280.

Да се прекрати действието на Висшия съдебен съвет и да се създаде Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, като двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите и с прокурорите и следователите.

Мандатът на главния прокурор и на председателите на ВСС и ВКС да бъде 5 години, а не 7.

Главният прокурор да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание и да бъде приеман докладът му.

Премиерът Бойко Борисов категорично заявява в обръщението, че в момента, в който Народното събрание приеме решение да се проведат избори за Велико Народно събрание, той ще се оттегли от поста премиер.

Време е за отговорност и решителност. Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето. Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение“, се казва в обръщението на премиера и още:.

Необходимостта от нова Конституция на Република България е тема, която през последните години е водеща за много граждани и обществени организации. За да отговорим на нагласите и очакванията на българските граждани, предлагаме проект на Конституция, която да защити основните принципи и начала на нашето съвремие. Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата“.