Местни бизнесмени в Бобов дол раздават курбан за здраве

Традиционният курбан за Ден на миньора ще се раздава на хората за вкъщи в Бобовдолска община, където днес отбелязват миньорския празник. Заради продължаващата усложнена епидемична обстановка решението на местните бизнесмени е да се избегне събиране на големи групи и евентуално
разпространяване на зарази.

Бобовдолци ще почетат покровителя на градчето Свети Иван Рилски. Освещаването на курбана ще бъде от 17,00 часа в централната част на града, а после гражданите могат да получат от ритуалната храна в предварително донесени от тях съдове.

На 18 август се чества Ден на миньора и до миналото лято денят се отбелязваше с богата програма от концерти, надпявания на самодейци.

Бобов дол е именно град заради минната промишленост. И дори това, че намаляват заетите хора в тази промишленост, не намалява значението и силата на този празник. Във всяко бобовдолско семейство има поне един човек, който е ангажиран с минната промивлесност.

Градчето ни е енергийното сърце на България, като за пример даваме ТЕЦА и Мината, това са двете дружества, които ни дават хляб и дано да продължи да бъде така., споделят месните хора.