Родопски пататник

Продукти:

  • 6-7 средни картофа
  • 1 глава стар лук
  • 1 яйце
  • джоджен
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • 1 1/2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

За изпълнението на рецептата е необходим тиган с капак (диаметър на тигана около 25-26 см). Ако нямате такъв, може да се използва и капак от тенджера със същия диаметър или в краен случай огнеупорна чиния с голям диаметър. В дълбока купа настъргваме суровите картофи и лука, след което ги изцеждаме с ръка и прехвърляме в друг съд. След като сме изцедили настърганите картофи с лука, прибавяме към тях яйцето и подправките (като те са по-скоро на вкус) и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
В тигана слагаме олио (колкото да се покрие леко дъното) и го оставяме да се загрее. След като мазнината е загрята, слагаме брашното, като гледаме да посипваме навсякъде, и го запичаме за около минута. Когато вече брашънцето е запеченко, започваме да прибавяме картофената смес, като при всяко сипване в тигана от нея я притискаме, докато се покрие цялото дъно и докато сместа свърши. Изглаждаме с дървена шпатула и захлупваме с капака да се позадуши, като котлонът е по-добре да не е на най-силно, защото има вероятност отдолу бързо да се зачерви, а вътре да остане суров, затова преди да захлупите, го намалете или ако котлонът реагира по-бавно, още преди да започнете да притискате – малко го намалете. Желателно е дебелината на пататника да е около 1-1,5 см (но и малко по-дебел да е, пак става вкусен). След 5-6 мин. проверете дали е започнал да се зачервява в крайчетата. Когато придобие такъв зачервен вид отдолу като препечена коричка, е готов за обръщане.

С помощта на нож или шпатулка избутайте крайчетата, за да сте сигурни, че е отлепен от всички страни, след което разтръскайте настрани за по-сигурно. След това поставете капака и обърнете пататника върху него и внимателно го приплъзнете в тигана и поставете отново на котлона да се запече и от другата страна. Важно е, когато го обърнете, да не го захлупвате повече с капака, за да не го задушите и коричката да омекне.
След като се зачерви и от другата страна, го отстранете от котлона и го нарежете на триъгълници. Сервира се в голяма чиния с настъргано сирене или кашкавал според желанието, а може и без нищо – вкусът му е превъзходен./ Иванка Петкова, „Розали”