Редица държави се опасяват от втора Covid вълна

Редица държави в света се опасяват, че са на прага на втора вълна на пандемията Covid-19. По данни на университета „Джонс Хопкинс” починалите във връзка с вируса са вече над 800 хиляди в целия свят. Най-засегнати са Съединените щати, Бразилия и Мексико, а в Европа – Великобритания.

Италия регистрира пореден ден с рекорден брой новозаразени с коронавирус. За първи път от средата на май броят на новите случаи е повече от хиляда на ден. В нова „гореща точка“ се превръща столицата Рим, където случаите са най-много от началото на пандемията – 215.

Около 60% от новозаразените са хора, които са пътували в чужбина и се завръщат в Италия, обясняват здравните власти. Характерно е също така, че повечето заразени са млади хора без симптоми.

Хърватия въвежда повторно някои ограничения срещу разпространението на коронавируса след регистрираното увеличение на новите случаи на заболяването. А в Англия полицията ще може да налага глоби в размер до 10 хиляди паунда за организиране на нелегални събирания на повече от 30 души в условията на пандемия.

Южна Корея отчете най-високия си дневен ръст на коронавирусните инфекции от началото на март. Правителството въведе нови ограничения за социално дистанциране и нареди затварянето на нощни клубове и кафенета, като не изключва отново да затворят училищата и магазините./БНР