От 24 дни Дупница пита: Къде е Янек?

100 коли се включиха в автопохода за Янек Миланов, братът на изчезналия Марио Миланов отива на разговор с Гешев в София

Изчезването на 43-годишния Янек Миланов е най-голямата тревога на Дупница вече 24 дни. Във вторник братът на Янек -Марио Миланов, ще се срещне в София с гл. прокурор Иван Гешев, от когото дупничани искат съдействие за това институциите да работят възможно най-бързо и професионално, за да бъде открит младият мъж, който изчезна на 31 юли късно вечерта. В знак на съпричастност и подкрепа на Марио Миланов в петък вечерта дупничани проведоха автошествие под наслов „Къде е Янек?”.

Няколкостотин души с около 100 коли изминаха пътя от блок 45 в жк „Бистрица“, където е домът на Янек, до село Крайници и обратно. Близките, приятелите и познатите на Янек са категорични, че полицията трябва да направи всичко възможно, за да бъде открит той. Социалните мрежи преливат от коментари. Хората споделят и болката, и гнева, и молбите си към всевишния Янек да е жив и здрав и да се върне. Не крият и… страховете си от това, че из града на спокойствие се движат хора, за които подозират, че са извършили най-голямото престъпление.

„Янек е мой приятел от казармата. Изключително добро момче, нямаше друг като него. Възпитан, човечен, мъжкар”, каза набор на изчезналия от шествието.

„Слънчице! Изключително добро момче и приятел. Няма човек, който да не познава Янек и да не е пленен от неговата доброта. Изключително мил и възпитан. Израснал е пред очите ни. Никому лошо не е направил и една дума накриво не е казал. От години по това време си правим курбан пред блока. Сега трябваше да празнуваме, а ето какво ни стигна – да ни се късат сърцата, защото не знаем къде е, какво се е случило, боли ли го… жив ли е. Незнанието е най-страшното нещо. Върнете ни го!“, коментира възрастна жена от блока на Янек.


„Знаем, че държавата ни може да направи нужното. Знаем, че полицията може да разплете случая и Янек да бъде намерен. Въпросът е иска ли държавата, иска ли полицията да си свършат работата, или не искат. Апелираме да направят нужното. Просто искаме Янек да бъде намерен. Нищо друго“, добави и млада жена, излязла пред блока с малко детенце на ръце.
„Това, което се случва, е абсолютно недопустимо. Да се посяга на човешката свобода, е абсурдно. Това е кауза на всички нас”, казва братът на Янек – Марио Миланов, пред медиите. Върналият се от чужбина, за да търси брат си, Марио Миланов пред една от медиите допълва: „Благодаря на всички хора за подкрепата и смелостта, която проявиха. Казвам смелостта, защото в този град цари страх. Нека не се отказваме. Първо да намерим Янек и да се преборим с този страх“.

Както писахме, Янек Миланов е в неизвестност от 31 юли. Изчезна само няколко дни след като се прибира в Дупница от Париж. Той работи във Франция от 17 години и всяко лято се прибира в родния си град. Във фаталната вечер, в която изчезнал, той седял с приятели и съседи пред блока, но звъннал телефонът му. Малко след това – след 23 ч, наблизо спрял джип, шофиран от Васил Капланов-Каплата, един от охранителите на т.нар. Братя Галеви. Янек се качил в автомобила и оттогава следите му се губят.

Припомняме, че Окръжна прокуратура-Кюстендил образува досъдебно производство за отвличане. Като част от разследването на два пъти бе претърсван язовир „Дяково”. Засега полицията и прокуратура запазват мълчание по случая.