Г-н гл. прокурор, Дупница Вас гледа, иска действия за Янек Миланов

Какво ще предприеме главният прокурор Иван Гешев за откриването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница, който е в неизвестност от почти един месец? Това се надяват да разберат след днешната среща на брата на изчезналия – Марио Миланов, с обвинител номер едно на държавата роднини, близки, приятели, съграждани, сънародници на Янек. Хиляди са хората от Дупница, България и чужбина, които не се примиряват със случилото се и продължават да питат къде е Янек. И настояват да бъде открит, и то час по-скоро. Убедени са, че държавните органи, задължени да пазят реда и сигурността, могат да намерят Янек, стига да поискат така, както трябва. „Не може една държавна машина да е по-слаба от който и да е „човек”, дръзнал да отвлече Янек, и да не може да накара виновника за това отвличане да проговори, с право”, смятат в родния град на Миланов. Дупничани са наясно, че всеки от тях и техните близки е в опасност след случилото се. Въпреки образуваното досъдебно производство за отвличане разпитваният за случая Васил Капланов живее необезпокояван. Дупничани, които са в ужас вече 25 дни, не спират да говорят за проблема, особено в социалните мрежи. „Дано, дано главният прокурор разпореди по-бързи действия на полиция и прокуратура. Дано досъдебното производство бъде изтеглено в София, защото знаем, че тук зависимостите са големи. Истината е, че Дупница точно се беше успокоила, а ето че по възможно най-ужасния начин ни върнаха в най-тежките мутренски времена. Но дори и тогава – когато по Дупница се стреляше и биеше за добро утро и лека нощ, не сме ставали свидетели на чак такова арогантно посегателство срещу обикновен гражданин. Едно добро и възпитано момче е отвлечено, а възможно е да е станало и най-лошото, без да има връзка с криминални структури, без да е криминално проявен. Янек е един от нас – обикновен и добър човек. Ние всички сме Янек. И не, този случай не е като случаите със саморазправа между групировки, защото той не е част от групировки. Та Янек дори не живее и работи в България – от 17 г. живее и работи във Франция, като просто искаше да си припечели пари и да си подреди живота тук, защото обича Дупница. Дано главният прокурор разпореди да бъде извършено мащабно и качествено претърсване, даже да бъде включена жандармерията. Ние знаем, че българските служби могат да намерят Янек, независимо какво се е случило и независимо къде е. Просто искаме Янек да бъде намерен. Янек е един от нас. Янек е добър човек, обикновен гражданин, който не само не е престъпил закона, но и крива дума не е казал“, призовават близки на Янек Миланов.

Изчезването на Янек е най-обсъжданата тема и от българските общности зад граница, които показват съпричастност и настояват за ефективно разследване. В групи на българи във фейсбук има дори призиви за набиране на средства за наемане на частен детектив.

Повечето обаче апелират държавата в лицето на правоохранителните органи да си свършат работата.

„Как да се приберем, ако знаем, че утре ние или децата ни може да са на мястото на Янек – без да искат, да настъпят някого и да изчезнат. Какво означава „да изчезнат“. Ясно е, че срещу Янек е извършено престъпление. Или е бил сплашен така, че да не смее да се покаже, или го държат някъде насилствено, или е станало най-лошото. Други варианти няма. Още повече щом е подлаган на тормоз дългове време, а полицията не го е защитила по никакъв начин“, добавя друг.

Коментарите в социалните мрежи са силно емоционални. Мнозина не могат да прикрият яда си, че човекът, който е видян за последно с Янек – Васил Капланов-Каплата, продължава да се разхожда на свобода. „Какво прави на свобода? Защо не е закаран в София на разпит? Защо не е подложен на детектор на лъжата?“, казват други.

Най-много са коментарите с отправени молитви и надежда Янек да е все още жив и здрав.

„Скъпи съграждани, случаят на Янек не е част от тъжна статистика, не го гледаме по новините и не е далеч от нас.
Янек изчезна тук – в нашата Дупница, наброяваща едва няколко хиляди жители, а не в милионен мегаполис.
На 31-ви вечерта беше Янек, утре може да е вашият син, брат, братовчед или приятел.
Недопустимо е конфликти от каквото и да е естество да се разрешават по този начин в 21-ви век.
Недопустимо е да не получаваме защита от службите, които би трябвало да работят за нашето благо.
Недопустимо е убийци, рекетьори и хора, свързани с отвличане, да се разхождат и да живеят сред нас необезпокоявани.
Недопустимо е нашите баби и дядовци, майки и бащи и близки хора да живеят в страх.
Недопустимо е да живеем в такава България“, пише млада жена. „Не се страхувайте от този, който убива, той е жив мъртвец, той е загубил душата си, а без душа какво си…
Ако не се обичаме, България ще загине!
Няма по-добро от това, повярвайте ми!
Аз съм сред вас,
огледайте се и ще ме видите в надеждата,
която свети в очите на хората и
във всяко българско сърце, копнеещо
за по-добър живот в България!“, гласи друг коментар.

„Ще ви кажа къде е Янек. Янек е в сърцата на хората. Какъв е Янек, е изписано по опънатите от тревога, любов и надежда лица на познати и непознати.
Макар да е в неизвестност, той е единственият човек, за когото знам точно къде е – в мислите на всички добри и почтени хора е.
Янек е на сигурно, недосегаем е за болката и злото, защото хиляди и хиляди доброволно си взеха от неговата незаслужена с нищо беда. Взеха я не по команда под страх или да се слагат някому; взеха я от любов и надежда. Взеха я от човещина.
Няма нищо по-силно от любовта и съпричастието между добрите хора“, пише в друг пост във фейсбук.

Припомняме, че по образуваното от Окръжна прокуратура-Кюстендил досъдебно производство за отвличане тече разследване, в което са включени столични криминалисти и експерти. На два пъти част от разследването водолази и лодки претърсваха водите на язовир „Дяково”. Основната версия е, че причина за случилото се е отношения на Янек Миланов с бившата съпруга на Капланов, които обаче са били приключени преди време. Припомняме, че 43-годишният Янек изчезна в късната вечер на 31 юли, след като последно е засечен от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви.

Главният прокурор насрочи за вторник, 25 август, среща с брата на Янек -Марио Миланов. „България цяла сега нази гледа”, е казал в незабравимото си стихотворение за опълченците на Шипка Дядо Вазов.

Г-н гл. прокурор, Дупница сега Вас гледа! И чака отговори и действия…