Братът на изчезналия Янек – Марио Миланов: Вярвам на главния прокурор

Марио Миланов и Иван Гешев
  • Още имам надежда, че Янек е жив

Апелативна прокуратура-София, Върховната касационна прокуратура и гл. прокурор Иван Гешев следят разследването за изчезналия безследно и най-вероятно отвлечен Янек Миланов от Дупница, стана ясно след срещата на обвинител №1 с брата на Янек – Марио Миланов. „На 25.08.2020 г. главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна в Съдебната палата с Марио Миланов, брат на изчезналия в гр. Дупница Янек Миланов. На срещата присъства и апелативният прокурор на София Радослав Димов. Главният прокурор увери Марио Миланов, че следи лично разследването от самото начало и се е запознал с действията, които до този момент се извършват от страна на полицията в Дупница и прокуратурата в Кюстендил.  Случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и от Върховната касационна прокуратура”, съобщиха от пресцентъра на Главната прокуратура.

След срещата се разбра, че близо седмица след изчезването на Янек в късната вечер на 31 юли полицията в Дупница  е бездействала. От управлението на МВР не са извършили никакви активни издирвателни или следствени действия, Окръжна прокуратура е уведомена също със закъснение – досъдебното производство е образувано едва шест дни по-късно. В момента се правят опити за наваксване на изгубеното ценно време за разследване и с работата по доказателствата. „Полицията в Дупница не е предприела нищо дни наред. Ни-що! Вижда се, че в момента се извършват действия. Беше ми представен доклад, разбира се, без подробности и без да мога да споделя съдържанието му, но е видно, че в момента се действа. Сега въпросът е дали разследващите ще успеят да наваксат изпуснатото ценно, жизненоважно време и изстиването на следите. Никъде в нормалния свят не може да се случи нещо такова – полицията сама да забави действията си и така да затрудни разследването. Не мога да коментирам каква е причината за това, но се натрупват много, много въпроси, на които полицията в Дупница трябва да отговори. Трябва да попитаме умишлено ли е било забавянето. Забавяне, за което от първия момент, в който аз пристигнах в България, ми се казва навсякъде и срещам възмущение за него, включително и от страна на главния прокурор днес“, казва Марио Миланов.

Въпреки всичко Марио Миланов продължава да се надява по-малкият му брат да е сред живите. „Все още имам надежда, че Янек е жив. Нямам право да губя надежда. Повярвах на главния прокурор, че иска и прави всичко по силите си Янек да бъде намерен. Трябва да намерим Янек! Това е най-важното в момента. Но отново казвам, че трябва да сложим край на този страх, който цари в Дупница. Не е нормално, не е редно едни посредствени страхливци да държат хората в подчинение, да решават човешки съдби и, не дай си Боже, нещо още по-страшно”, допълва Марио Миланов. Пред медиите той благодари на всички, които изразяват съпричастност, молят се за Янек и не се спират от страха, за да изкажат мнение. Благодарен е и на подкрепящите групата „Къде е Янек“ във фейсбук, на включилите се в автошествието на 21 август. „Благодарен съм на главния прокурор, защото лично се зае със случая на брат ми. Издирването продължава. Има насоки по разследването, но не ми казват какви са”, каза още Марио Миланов.

Както писахме, Марио Миланов живее в чужбина от години и се прибра по спешност, за да следи отблизо разследването. Раздвижването по случая съвпада именно с неговото връщане в България – на шестия ден, след като близки обявяват Янек за изчезнал.

Припомняме, че 43-годишният Янек Миланов изчезна в нощта на 31 юли, само 4 дни след като се прибрал от Франция, където живее от 17 г. За последно е заснет от камери в джипа на Васил Капланов-Каплата, бивш охранител на Братя Галеви. Преди това Янек е бил тормозен системно чрез посегателства срещу автомобила и жилището му, а няколко дни преди 31 юли е получил и снимки от гробовете на родителите си. Остава незащитен, въпреки че е сигнализирал полицията.

Янек Миланов не е криминално проявен и няма досег до криминални групировки, а от многото коментари в социалните мрежи и разговори с негови приятели и познати става ясно, че е бил изключително добър човек.
Основната версия за причината за вероятното му отвличане са отношения с бившата съпруга на Капланов, които обаче са били прекратени преди време. Близки казват, че тя е имала по-голям интерес към Янек, като дори продължила да му изпраща съобщения и предложения за приятелство във фейсбук.