Васил Капланов-Каплата остава в ареста за 72 часа за неправилно съхранение на боеприпаси

  • Бившият бодигард на Братя Галеви отказва детектор на лъжата

Васил Капланов-Каплата, който беше задържан първоначално за 24 часа на паркинг край Горна махала в Дупница, остава в ареста за 72 часа заради неправилно съхранение на боеприпаси. Капланов е отказал да премине детектор на лъжата по случая с изчезването на Янек Миланов, който вече 27 дни е в неизвестност. Източници от полицията в Дупница опровергаха твърдението, че от 1 до 7 август не са работили по сигнала. Още на първи август е уведомен дежурният районен прокурор, който правилно е преценил, че не са налице достатъчно доказателства за образуване на досъдебно производство. Между 1 и 7 август полицията в Дупница е претърсила редица изоставени сгради във и около Крайници, всички микроязовири в района, изоставени вили, както и гробищата в района. Претърсена е и цялата местност Яребковица, където Капланов обича да ловува.

Полицията в Дупница не е спирала работата си от 1 август до момента, като освен района на Крайници са претърсени още язовир „Дяково” и различни изоставени сгради край града.

Обичайна практика е от Областната дирекция на МВР-Кюстендил да изпращат бюлетин с новини за изминалото денонощие. В бюлетина се дава информация за това какви криминални случаи са регистрирани – от открадната дамаджана с ракия до задържан опасен престъпник. В сряда след арестуването на Каплата нямаше никакво съобщение, все едно не се е случило нищо. На въпрос на „Вяра” директорът на полицията в Кюстендил Елиан Стамболийски каза само, че не може да коментира нищо, свързано с Капланов. Бюлетин за акцията, нито пък за разследването за Янек нямаше и в четвъртък. Опитите ни да зададем въпросите, отговор на които чака цяла Дупница, останаха безуспешни. „Нямам какво да съобщя във връзка с ареста на Васил Капланов. Можете да търсите информация от прокуратурата”, каза говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка. Телефонът в кабинета на говорителя на Районната прокуратура в Дупница Емил Павлов остана затворен на позвъняването ни, а от служебния GSM на обвинителя чухме: “Телефонът е извън обхват или изключен”. По-късно  неофициално разбрахме, че Емил Павлов е в отпуск. Многократно звъняхме и на говорителя на Окръжна прокуратура-Кюстендил Мариана Сиракова, но и тя не вдигна телефона си.

Хората в Дупница си задават въпроса защо институциите  остават глухи за въпросите на близките, познатите и на целия град Дупница, свързани с Янек Миланов и Каплата?

Без отговор остават и по-старите въпроси – защо полицията не съобщи веднага за изчезването на Янек Миланов? Обикновено в такива случаи до медиите веднага се изпраща информация за обявяване за общодържавно издирване, за това откога е в неизвестност човекът, как изглежда, в какво е бил облечен, къде е забелязан за последно, както и негова снимка.

Защо Капланов е викан само веднъж в полицията в Дупница за събеседване, а не е задържан и така не е ли дадена допълнителна възможност за прикриване на следи?

След новината, че Капланов не е задържан заради изчезването на Янек Миланов, вълната на възмущение и коментарите в социалните мрежи и групата „Къде е Янек?” във фейсбук се отприщват с нова сила. И те са от рода на това, че сме „най-смешната държава в света” до призиви за протест.

„Силно се надявам след ареста на Каплата той да не се разболее рязко, да не полудее и всичко друго, случващо се на престъпниците веднага след техния арест! Крайно време е да каже къде е Янек и какво е направил с него!!!”, гласи един от коментарите.

В емоционален пост дупничанката Лидия Тодорова пише, че живее в чужбина, но си спомня Янек от дете като „едно винаги усмихнато хлапе от квартала”. Тя предложи разкриване на банкова сметка за събиране на средства за наемане на детектив от чужбина.

Припомняме още, че Янек Миланов изчезна безследно в късната вечер на 31 юли, след като се е качил в джипа на Капланов, за което има записи от камери. Янек изчезва само няколко дни след като се прибира в родината си от Франция, където живее от 17 г. Преди изчезването Янек е бил тормозен от Капланов заради връзка с бившата му жена, която е била прекратена. Във връзка с изчезването два пъти бе претърсван язовир „Дяково”.

Както е известно, Окръжна прокуратура-Кюстендил води досъдебното производство за отвличане по случая. Затова арестът на Каплата в сряда бе свързан с изчезването на Янек.