Гешев в Дупница: Ще направим всичко възможно да не се връщат мутренските времена

Съдът гледа мярка за неотклонение „Задържане под стража“  на Васил Капланов

Четирима са задържани при няколко спецоперации, провеждани  на територията на Дупница и района днес. По информация от полицейски служители арестите не са свързани със изчезването на Янек Миланов, който е в неизвестност от 31 юли.

Градът е под полицейска блокада. На всички входно-изходни артерии са разположени екипи на жандармерията – в операцията са включени над 300 жандармеристи, полицаи и представители на държавни институции.  На място пристигнаха главният прокурор Иван Гешев и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“  Николай Хаджиев. Двамата посетиха града във връзка с провеждаща се специализирана полицейска операция по издирването на Янек Миланов. Проверява се ж к “Бистрица”, където живеят изчезналият мъж и Васил Капланов. Блокирано е и село Крайници, където над 50 полицаи и жандармеристи с кучета претърсват ожъната нива край село Крайници, по пътя близо Дупница. Направен е обиск на бившата кланница край парк „Рила”, където Капланов има подвижна бензиностанция.

Успоредно вървят и операции, свързани и с противодействие на престъпността.

„В момента това, което са планирали колегите, заедно с наблюдаващите прокурори, е претърсване на 120 кв. км с оглед издирване на изчезналото лице. Претърсват се и много обекти и помещения“, съобщи пред журналисти главният прокурор.

На въпрос на репортери за задържания В. К., Иван Гешев обясни, че лицето е задържано по друго досъдебно производство за 72 часа.

„Ще направим всичко възможно да не се връщат мутренските времена. И ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере по трудния начин, че не сме“, категоричен бе Иван Гешев.

Междувременно стана ясно, че днес в 14 часа Районият съд в Дупница ще разгледа делото по внесеното искане от Районната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“  по отношение на Васил Капланов.

„В. К. е привлечен като обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия- 115 бр. патрони калибър 9х19мм, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал.2, вр. ал.1, пр. 2- ро от НК, съобщиха от пресцентъра на съда.