Продължава издирването на Янек

  • Над 300 полицаи, конна полиция и кучета ще се включат в поредната издирвателна акция

Дупничанинът Янек Миланов продължава да е в неизвестност. Вече месец след изчезването му от младия мъж няма следи, а близките и приятелите му продължават да питат „Къде е Янек?”. Над 300 служители на полицията плюс кучета и конна полиция продължават и през идните дни търсенето на изчезналия 43-годишен мъж. В петък в града се проведе специализирана полицейска операция по издирването му и операции за противодействие на престъпността в Дупница. Претърсени бяха село Крайници, местността Яребковица, жк „Бистрица”, направен е обиск на бившата кланица край парк „Рила”… На място освен жандармерия, пристигна и главният прокурор Иван Гешев. „Под надзора на прокуратурата продължават проверките в гр. Дупница от МВР и всички контролни органи на “бизнесите” на обвиняемия Капланов и лица, свързани с т.нар. Братя Галеви. Ще направим всичко необходимо за спокойствието на жителите на града”, написа в Twitter Гешев.

Васил Капланов при довеждането му в съда

По време на операцията бе задържана жената на Капланов – Петя Николова. Тя е задържана, за да бъде подложена на полиграф. В събота сутринта е освободена, но отказала полиграфа, за което била посъветвана от адвокат.

Междувременно в петък следобед беше решено задържаният Васил Капланов-Каплата, когото в града свързват с изчезването на Янек Миланов,

да бъде пуснат под домашен арест.

Адв. Ивайло Алексиев

След заседание, продължило повече от час, Районен съд – Дупница определи мярка за неотклонение „домашен арест” за Капланов, който е обвиняем за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия – 115 патрона калибър 9х19 мм за пистолет „Глок” 17С, без да има за това надлежно разрешение, което е престъпление по чл. 339, ал.2, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Съдия Мая Гиздова не уважи искането на Районната прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 47-годишния Капланов с мотив, че в делото няма данни за съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Що се отнася до разследването за Янек Миланов, при пускането на Капланов под домашен арест от съда обясниха, че в Окръжна прокуратура-Кюстендил е образувано досъдебно производство за отвличане (по чл. 142, ал.1 от НК). В тази връзка са извършени процесуално-следствени действия и е направено претърсване и изземване на два адреса в Дупница, където са открити и въпросните боеприпаси. Адресите се обитават от Васил К., а единият от тях и от неговия брат.

Васил Капланов бе доведен в съда при засилена полицейска охрана и с пранги и

запази пълно мълчание при въпроси за изчезването на Янек,

зададени му от журналисти. За защитата му са наети двама адвокати – Ивайло Алексиев от Дупница и Емил Велинов от Кюстендил. След приключването на заседанието Ивайло Алексиев обясни, че са разговаряли с Капланов само за досъдебното производство за държане на боеприпаси.

„Съмнявам се, че той ще бъде привлечен по досъдебното производство за отвличане. Не сме разговаряли, но и той, и ние сме спокойни. Ако прокуратурата имаше доказателства, то до момента щеше на клиента ни да бъде повдигнато обвинение. Не вярвам това да стане. Той е спокоен. Разговорите ни бяха основно за досъдебното производство за патроните и тази мярка“, каза Алексиев. Защитниците на Капланов дори ще протестират определението на съда, което може да се обжалва пред Окръжен съд-Кюстендил. Алексиев и Велинов смятат, че Капланов въобще не трябва да бъде с мярка за неотклонение, а ако такава бъде наложена, то това трябва да бъде най-леката – „подписка”.

Прокурор Анета Стоева няма да обжалва решението на съда,

тъй като според нея няма данни за наличие на опасност Капланов да се укрие или да извърши друго престъпление.

„Това се очакваше”, „Продажници. И човешкия живот не ценят”,  „Неслучайно толкова жители на Дупница са се изнесли в други градове или държави”. Това са част от по-безобидните коментари по темата, които заляха фейсбук пространството. Хората в групата са категорични, че е загубено много време за разследването. Продължават директно да обвиняват в бездействие полицията и прокуратурата. Вече подлагат на критика и съда, и адвокатите.

„Дело срещу неизвестен извършител, защото е имало кой да бездейства и да даде достатъчно време за укриване и заличаване на уликите… и сега престъпниците на свобода, а ние ще се питаме къде е Янек???!”, гласи един от коментарите.

„Все ми се струва, че полицията би трябвало да провери входящите и изходящи обаждания на Капланов за периода 30/07 – 1/08, особено в малките часове на 1/08. Там е разковничето, там да се търси съучастник”, предлага мъж от групата.

„За да почне някакво действие, било разследване или търсене, трябва прокурор. Но в Дупница няма! По-добре да я закрият прокуратурата!”, пише в друг от постовете.

„Браво и на съдийката!”, казва се по-нататък.

Припомняме, че Янек Миланов е

в неизвестност от късната вечер на 31 юли.

В последните 17 г. 43-годишният мъж живее във Франция, но редовно се връща в родния си град през ваканциите. Така е и това лято, но изчезва 4 дни след като се прибира. Васил Капланов-Каплата е последният човек, видял се с него. Преди да изчезне, издирваният се е качил в джипа на Капланов, което е записано от камери. Бил е повикан от Капланов по телефона, за да изясняват конфликт заради бившата жена на Капланов, с която Янек имал прекратена връзка. Заради това Янек е бил тормозен от Капланов, за което е подавал жалби в полицията. След като отишли до Крайници, Капланов се прибрал в Дупница сам, което също е запечатано от камери. По повод изчезването на Янек Капланов е викан веднъж в полицията. Във връзка със случая два пъти бе претърсван язовир „Дяково”.

От полицията са категорични, че работят по случая от самото начало след подаването на сигнала – от 1 август. Източници от ведомството казват, че ощe нa 1 aвгycт e yвeдoмeн дeжypният paйoнeн пpoĸypop, ĸoйтo пpaвилнo e пpeцeнил, чe нe ca нaлицe дocтaтъчнo дoĸaзaтeлcтвa зa oбpaзyвaнe нa дocъдeбнo пpoизвoдcтвo. Meждy 1 и 7 aвгycт пoлициятa в Дyпницa e пpeтъpcилa peдицa изocтaвeни cгpaди във и oĸoлo Kpaйници, вcичĸи миĸpoязoвиpи в paйoнa, изocтaвeни вили, ĸaĸтo и гpoбищaтa в paйoнa. Πpeтъpceнa e и цялaтa мecтнocт Яpeбĸoвицa, ĸъдeтo Kaплaнoв ходел на лов. Съобщено бе, че Kaплaнoв e oтĸaзaл дa пpeминe дeтeĸтop нa лъжaтa пo cлyчaя c изчeзвaнeтo нa Янeĸ.

Миналата седмица братът на Янек – Марио Миланов, който живее в чужбина, но се прибра да го търси, се срещна с гл. прокурор Иван Гешев, за да иска съдействие.