72 ч арест за шофьора, прегазил крака на полицай в Рила планина

  • Превозвачи с джипове се събраха на протест пред полицията в Дупница

Районна прокуратура-Дупница привлече като обвиняем 32-годишен мъж за осуетяване на полицейска проверка в Рила планина. С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият И.Л. е задържан за срок до 72 часа. Става въпрос за случая, при който джип е преминал през крака на полицай, охраняващ пътя за Седемте рилски езера. В Районна прокуратура-Дупница е образувано досъдебно производство срещу шофьора, като се посочва, че той е преминал умишлено през крака на полицейския  служител. Деянието било съпроводено със съпротива и се отличавало с изключителен цинизъм и
дързост, уточняват от прокуратурата. В прессъобщението се допълва, че е налице реална опасност лицето да извърши и други
престъпления, както и да се укрие.

По този повод превозвачи с джипове към Седемте рилски езера се събраха в неделя пред полицейското управление в Дупница в защита на свой колега. Те го подкрепиха и настояха мъжът да бъде освободен от полицейския арест. „Бял джип с благоевградска регистрация е подгонил брат ми, като въпросният автомобил не е имал отличителни белези. В пристъп на паника и страх той е избягал. Това успя да ми разкаже, преди да го задържат“, каза братът на арестувания водач.
Друг колега на задържания допълни: „Този белият джип караше по него, гонеше го и изобщо не е прегазил никакъв крак. Няма нищо вярно от това, което се съобщава от прокуратурата. Не съм само аз свидетел на случилото се, тъй като аз бях с единия джип и при мен имаше още двама души.“

„Искаме да го освободят, защото нищо не се е случило. Всичко е измислица. Това е. Никакъв опит за прегазване не е имало. Лъжат“, заяви друг от протестиращите.

Всички, събрали се пред полицейското управление в Дупница, отрекоха, че превозват туристи до Рилските езера. „Ние просто отидохме за гъби, както често правим в свободното си време. А в района ние полицията не сме видели, просто един бял джип и това е“, категоричен беше и П. Здравков.
Припомняме, преди седмица в района на Рилските езера бяха заснети джипове, които продължават нерегламентирано да качват туристи. Това стана и причина за стартирането на акция в района на езерата, в която се включиха служители на Охранителна и Икономическа полиция, както и на ДАИ.

От 13 август движението на джипове в района на Седемте рилски езера и в района на лифта е забранено по нареждане на екоминистъра Емил Димитров.