Делтапланер и конна полиция издирват Янек Миланов

Конен отряд се включи в издирването на Янек.

Прокуратурата протестира домашния арест на Васил Капланов

Конна полиция се включи в издирването на изчезналия дупничанин Янек Миланов. В търсенето ще бъде ангажиран и делтапланер. Петьо Кюркчийски, който е председател на спортен клуб „Свободен полет” в Дупница, безвъзмездно помага на полицията в Дупница за издирването. Делтапланерът ще лети на 5-10 м височина при претърсването, като Кюркчийски ще бъде придружен от полицай.

В понеделник в полето над Крайници освен следовите кучета, в акцията бе включен отряд с 6 коня. Конната полиция е изпратена, за да може да се проверят по-труднодостъпни или непроходими места. В ожънати ниви между Крайници и Червен брег и край пътя Дупница – Сапарева баня търсеха над 500 служители на МВР, Районната дирекция по горите, Гранична полиция, жандармерия и други звена, които претърсваха полето. Претърсвано е и обезлюденото самоковско село Яребковица, в чийто район обичал да ловува Васил Капланов-Каплата – последният човек, видял Янек. Около Крайници се търси, защото след като в злополучната нощ Янек се качил в джипа на Капланов, двамата отишли в село Крайници, а по-късно Каплата се върнал сам в Дупница. Другата причина полицейските служители да се насочат около Крайници била, че в селото живеел бащата на Капланов.

Районът около Крайници е окупиран от полиция.

Стана ясно още, че се проверява дали са замесени повече лица, търсят се и евентуални съучастници.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че вчера наблюдаващият прокурор по досъдебното производство, образувано срещу Васил Капланов, е внесъл в Окръжен съд – Кюстендил протест срещу определението на Районен съд – Дупница относно наложената му мярката за неотклонение „домашен арест“. С внесения в съда протест се иска изменение на мярката за неотклонение спрямо Капланов от „домашен арест“ в по-тежка – „задържане под стража“.

Припомняме, че Капланов е привлечен към наказателна отговорност за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има надлежно разрешение. Престъплението е установено на 7 август при проверка във връзка с изчезването на Янек и за него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години.

Както писахме, мащабната акция по издирването на Янек започна в петък, когато тук пристигнаха и гл. прокурор Иван Гешев и шефът на Главна дирекция „Полиция” Николай Хаджиев. В първия ден на операцията за 24 часа бе задържана жената на Каплата – Петя Николова, за да бъде подложена на детектор на лъжата. След като отказала, тя е освободена. Детектор на лъжата преди това бе отказал и Васил Капланов.

Припомняме, че Янек Миланов е в неизвестност от един месец. Следите му се губят от късната вечер на 31 юли. Младият мъж се качил в джипа на Капланов, за да изясняват отношения, и от тогава не се знае жив ли е и къде е. Конфликтът между Капланов и Янек бил заради жената на Васил, с когото преди години Петя имала връзка. Янек е бил заплашван от Капланов, имало е посегателства над апартамента и колата му в жк „Бистрица”, където живеят и двамата. Изчезналият безследно е писал жалби в полицията, но положителен резултат няма.

По информация от полицията засега не е определен срок за издирването.