Отзвук от „Пирин фолк”! Победителите Нелина и Васко Лазаров: Бъдете горди българи

Тази година голямата награда на “Пирин фолк 2020” в Сандански отиде в новосформирания дует Нелина и Васко Лазаров. Тяхната песен “Горди българи” безапелационно спечели вота на журито. Текстът и музиката са дело на В. Лазаров, а аранжиментът – на петричанина Светослав Лобошки.

Пред читателите на в. “Вяра” Нелина сподели, че още трудно възприема наградата си, още повече че от обаждането на Васил до представянето на крайния продукт са изминали 30 календарни дни!

“Можехме да я направим и за три дни, но и двамата сме перфекционисти и искахме да покажем възможно “най-добрия продукт”, допълни Васко Лазаров!

Въпреки че е от Русе, Нелина е закърмена с народната музика, а македонските напеви не са й чужди. Самата тя е дебютирала на “Пирин фолк” през далечната 1997 г., а десет години по-късно, през 2007-а, е била водеща на фестивала.

Още с дебюта си преди 23 години е спечелила наградата за най-добър млад изпълнител.

А самият Васко Лазаров е живата легенда на фестивала; печелил е първа награда още през 1992 г., когато е дебютната година на “Пирин фест”! През следващата се преименува на “Пирин фолк” и така до днес.

 

17-годишната Василиа Петрова от Кюстендил: Аз съм обикновено момиче, с големи амбиции

 

Кюстендилската певица Василиа Петрова спечели цели пет награди на приключилия музикален фестивал “Пирин фолк 2020” в град Сандански. За своите почитатели и читатели на в. “Вяра” 17-годишното момиче разказа с няколко думи за себе си…

„Занимавам се с народно пеене от 5-и клас и с народни танци. Тази година ще бъда ученичка в 12-и клас в гимназия по икономика и мениджмънт.

Преподавател по народно пеене ми е музикалният педагог Адел Харалампиева, бивш солист на ансамбъл “Пирин”.”

Не се притеснява, че заниманията й по пеене и танци се различават от специалността й в гимназията; убедена е, че с каквото и да се занимава, ще й бъде полезно. За да подобри подготовката си по пеене, ходи и на уроци по солфеж.

Благодарна е на своите преподаватели, че я учат на музикална култура; на мнение е, че за да е завършен един изпълнител, трябва да умее да изпълнява всякакви народни песни от различни музикални жанрове или етнографски области.

С гордост споделя, че когато отиде на фестивал, където се изпълняват народни песни от друга етнографска област, жури и публика смятат, че е местна певица.

След като завърши средното си образование, ще продължи да следва в университет, но няма да учи специалности, свързани с някакво изкуство.

А бъдещето й ще подскаже професионалната й реализация.

 

Дебютантът Дарина Петрова: Фестивалът е трамплин за млади таланти

 

“Пирин фолк” е трамплин за млади таланти, по този начин се популяризира българският фолклор и не се забравя”, това каза пред „Вяра” дебютантът на тазгодишния фестивал Дарина Петрова.

Певицата не спечели награда, но пък имаше удоволствието да представи своето творчество пред санданчани на специално организираната среща с публика и гости на фестивала пред сграда в центъра на Сандански.

Дарина е родом от Елхово, но е израснала в Плевен. Завършила е местната музикални гимназия, където знания са трупали имена като Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото, Георги Милчев-Годжи.

В момента е студент в АМТИИ в Пловдив; любими са й странджанските и тракийските песни.

Георги АРГИРОВ