Домашен арест за шофьора, обвинен в хулиганство при лифта в Паничище

Прокуратурата протестира

32-годишният шофьор на джип Иван Л., минал през крака на полицай в Рила планина, е пуснат под домашен арест. Мярката определи състав на Районен съд – Дупница под председателството на съдия Маргарита Алексиева.

Иван Л. е привлечен като обвиняем за това, че на 29.08.2020 г. до 17-и стълб на лифта за Седемте рилски езера е извършил действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като при управление на МПС е осуетил проверка от страна на служител на ОД МВР – Кюстендил, съпроводено със съпротива (влачене с автомобила), като деянието се отличава с особена дързост и цинизъм. За това престъпление по чл. 325, ал.3, пр. 2, във вр. с ал.2, връзка с ал. 1 от НК, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години. Инцидентът е станал по време на специализирана полицейска операция за установяване на нерегламентиран превоз на пътници на територията на Национален парк „Рила” в кк Паничище.

Съдът счете, че от събраните по делото към момента доказателства може да се направи предположение, че именно обвиняемият е извършител на посоченото престъпление. В мотивите си съдия Алексиева посочва още, че от данните по делото няма реална опасност същият да се укрие или да извърши престъпление. Взети са предвид постоянният му адрес, фактът, че се грижи като баща за малолетно дете (на 5 месеца) и че има положителни характеристични данни. Иван Л. се е явявал на всички процесуално-следствени действия и до момента не е възпрепятствал разследвания срещу него.

При мярка за неотклонение „домашен арест“ обвиняемият няма право да напуска постоянния си адрес без разрешението на съда или прокуратурата.

Взетата мярка за неотклонение „домашен арест“ може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок пред Окръжен съд-Кюстендил.

От прокуратурата отбелязаха, че съдът е оставил без уважение искането на РП-Дупница за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Л. Затова предстои Районна прокуратура-Дупница да внесе в Окръжен съд-Кюстендил протест срещу това определение.

Припомняме, в неделя колеги на Иван окупираха полицията в Дупница с искане той да бъде освободен. Шофьорите на джипове за Рилските езера подкрепиха Иван и отбелязаха, че не са верни твърденията, че той се е опитал да прегази крака на полицай.