Иван Хаджийски увековечи управниците на Дупница в последните 142 г.

  • Власт корени няма, подчерта краеведът, при представянето на монографията звуча „Многая лета”

 

Иван Хаджийски увековечи управниците на Дупница от Освобождението до днес. След 40 г. задълбочен труд краеведът и изследовател на Дупнишко издаде поредната си книга, която представи в библиотеката при читалище „Зора“. Събитието уважиха близки и приятели на автора, културни и читалищни дейци, представители на архиерейското наместничество, на Дупнишка духовна околия. Монографията „Кметовете на Дупница (1978-2020 г.)“ съдържа 656 страници, които дават информация за управлявалите общината в последните 142 години – от първия градоначалник Величко Хаджиангелов до настоящия Методи Чимев. По един брой от обемистата книга Хаджийски дари на секретарите на читалищата в общината, директора на Историческия музей, и ценно издание на  сп. „Минало”. Книги ще получат безплатно и в други ведомства. Няколко бройки са закупени от общината и в близките дни кметът Чимев ще покани на среща колеги от близкото минало, които също ще получат книги. Предстои в залата на Общинския съвет до портретите на управлявалите в последните години да бъдат поставени и фотографии на предшествениците им, споменати в изданието. В представянето на книгата участва историкът Борислав Дичев.

Иван Хаджийски благодари на всички, съдействали му за написването на книгата, сред които Борислав Дичев, служителите в библиотеката при читалище „Зора” в града, Историческия музей, общинския отдел ГРАОН. Специални благодарности получиха съпругата на Иван Хаджийски д-р Юлия Тевекелийска и издателите Валентин Боков и съпругата му – фотографът Елена Кацарска. Хаджийски обяви, че ще предложи Валентин Боков за награждаване като будител на Дупница за годината.

Власт корени няма, подчерта по време на промоцията краеведът, цитирайки своя баща. Борислав Дичев подчерта, че книгата е изключително ценна и бъдещите изследователи ще я разгръщат с благодарност за информацията, която е събрана в нея за управлението на града. От монографията читателите ще научат, че първият дупнишки кмет е Величко Хаджиангелов. Той е участвал активно в борбите за национално освобождение, посрещал е Васил Левски в града, заради което османската власт го арестувала и тормозила. За да опише дейността на Величко Хаджиангелов, Хаджийски е ползвал сведения на Никола Лазарков и Асен Меджидиев. Краеведът, който дълги години преподаваше в закрития педагогически колеж в Дупница, смята, че най-успешният кмет е Димитър Радев – син на ген. Тодор Радев.

Димитър Радев е построил сградите на гимназията и днешното основно училище „Евлоги Георгиев“. В тази връзка Хаджийски призова новоназначения директор на училище „Евлоги Георгиев” и бивш шеф на образователния отдел в общината Тодор Петков да поеме ангажимент и школото да поддържа гроба на Димитър Радев. Книгата е съставена от 3 глави, с биографични данни за всички кметове, съпътствани от снимки на хората и събитията. Публикувани са и закони, реклами и документи, както и данни на видни педагози, строители и общественици, работили в Дупница. Като източници на информация авторът е ползвал Държавния архив в Кюстендил, Националната библиотека в София, издания на „Държавен вестник”, доклади на Константин Иречек и др. Събитието трогна до сълзи Иван Хаджийски, който получи много поздравления. Краеведът си тръгна с икона на свети Иван Рилски, подарена му от името на музея, свидетелство за дарение и саксия с живи рози от библиотеката при читалище „Зора”. Промоцията придоби тържественост с изпълнението на „Многая лета” от отец Иван Айдаров, в което се включиха всички присъстващи, изправени на крака.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА