Домашен сладолед с пробиотик и спирулина е хит в Сандански

Или какво накара един успешен джелатист да се завърне в родния си град

Из горещите улички на красивия Сандански се намира едно ледено място с топли хора. Обагрено от цветове, то привлича вниманието на всеки минаващ, за да се наслади на нещо различно за града. Домашен сладолед, който пленява със своята оригиналност и вкус.

Често чувам думите “Няма какво да се прави в малкия град. Тук работа няма”. Младите се разпиляват из света и заминават към големите градове с надежда за успех. Разпръснати като мъниста от скъсана огърлица, те рядко се завръщат по родните си места. Днешната ни среща обаче е различна. Тя е с един от най- успешните джелатисти, майстори на сладоледа. Евгени Лазаров заминава за София преди над 10 години и там работи в популярни джелатерии. Пътува из Италия, където изучава тънкостите на този занаят и се учи от едни от най-добрите в него. Години по-късно, събрал опит и умения, се връща в родния си град Сандански, за да отвори свое място с домашно приготвени ледени лакомства. Той създава сладолед, който е приготвен с така нашумялата спирулина, има добавен пробиотик и е изцяло веган. А вкусът е ненадминат.

– Здравей, Евгени! Срещаме се на по сладолед. Какво ще ми предложиш да си взема, но трябва да е нещо здравословно, защото съм на диета?!

– Здравей! Имам нещо точно за теб. Без капка угризение може да си похапваш от сладоледа без захар, който е с 0% калории усвояеми от организма, подходящ за диабетици. Той съдържа пробиотици, което е храната за добрите бактерии в организма. Вместо захар, като подсладител съм използвал инулин от Цикория. Добавям и малко пробиотичен сладолед със суперхраната спирулина.

– Разкажи ми малко повече за този сладолед със спирулина. Как се роди идеята за него?

– Пробиотиците са живи микроорганизми, от които човешкият организъм има нужда. При боледуване и след лечение с антибиотици се унищожават не само болестотворните микроорганизми, но и тези, които са полезни и необходими за нормалното функциониране на организма. Нарушеният баланс в чревната флора може да бъде възстановен с консумация на храни, които ги съдържат, например кисело мляко. То съдържа лактобацилус булгарикус. Вече съществуват пробиотици под формата на капсули, таблетки, спрейове, а аз реших да създам сладолед. Така една топка от него съдържа добри бактерии, колкото в 10 кофички кисело мляко.

– Защо реши да се завърнеш в Сандански? Не е ли по-трудно да създаваш собствен бизнес в провинцията?

– Определено не е лесно, но няма по-хубаво от това да си у дома. Дълги години се занимавах с направата на сладолед и някак неусетно това се превърна в моя професия. След толкова години работа и обучения от най-добрите майстори джелатисти в Италия реших, че е време да отворя своя собствена Gelateria, и то не къде да е, а именно в родния ми град – Сандански. Така преди една година заедно с моята приятелка отворихме това място.

– Какво те вдъхновява?

– Децата, усмивката им и това как очите им грейват, щом прекрачат прага. Това е движещата сила и стимул да давам всеки ден най-доброто от себе си.

– Харесва ли ти да експериментираш с нови вкусове и да създаваш различни сладоледи?

– Не просто харесвам, а обожавам. Мисля, че експериментирането е чудесен начин да подобряваш това, което правиш. Винаги е добре да правиш нови неща, защото никога не се знае какво ще излезе от това. Може да се получи шедьовър.

– Кой е най-добрият експеримент, който си правил?

– Бих казал, че сладоледът с пробиотик и спиролина е най-добрият, който съм правил. Мисля обаче, че най-доброто тепърва предстои.

– Всичките ти опити ли са били успешни? Всичките ли сладоледи се получават с лекота?

– За да достигна до това ниво, на което съм сега, разбира се, че е имало и неуспехи. Такъв е и сладоледът “Таратор”. Тараторът е характерен за България и почти няма българин, който да не го обича. Сложих всички съставки, които съдържа традиционната рецепта, но не се получи много добре. Той беше сладък, а хората са свикнали тараторът да им бъде солен.

– Кой е любимият сладолед на санданчани?

– Както обичам да казвам, при нас има от всичко за всеки. Вечната класика – сметана с шоколад, свежите сорбета с малина и лимон са малка част от любимите вкусове на нашите клиенти. Но домашно приготвеният сладолед от  пробиотик и спирулина е шампиона и този сезон.

– Ще споделиш ли с нашите читатели някоя рецепта за сладолед?

– Разбира се! Една много лесна и вкусна рецепта, която всеки може да си приготви сам вкъщи, е следната: Необходими са 1 литър прясно мляко, около 200 г захар, 3 белтъка, 100 мл животинска сметана и 80 г какао на прах. В дълбок съд се разбиват прясното мляко, захарта и жълтъците. Белтъците и сметаната се разбиват отделно на сняг. След това се добавят постепенно към останалите продукти при постоянно бъркане. Накрая се добавя какаото. Слага се за няколко часа във фризера. Бързо, лесно, вкусно и не на последно място – домашно приготвено!

Благодаря ти за тази интересна среща! Екипът на вестник “Вяра” ти желае много успех в това начинание! До нови срещи!

 

Теди ЕРОТЕЕВА