Скъпа Ан…

Ан е нашата помощничка и съветничка в житейските ситуации. Има ли проблем – тя е готова да помогне със съвет. Как да постигнем вътрешен мир и да преодолеем труден момент? Как да се научим на търпение и как да се справим с изпитанията, които ни поднася животът? Когато се колебаем какво решение да вземем – Ан е насреща.

Готови сме да споделим нейната мъдрост с вас – нашите читатели. Попитайте Ан и тя ще ви посочи верния път.

Ан ще отговори на всички въпроси и проблеми, които вълнуват читателите на „Вяра”. Пишете ни на имейл balgarkanews@gmail.com за рубриката „Скапа Ан”

Скъпа Ан,

Не ми харесва това, в което съм се превърнала, а не знам как да се променя. Затова ти пиша с молба за съвет.

Преди години си позволявах да мечтая. Исках да започна собствен бизнес. Мечтаех си за свободата, която дава той – свободата да избираш какво, кога и как да правиш. Опитах, но се провалих и реших, че не ставам за това. Оттогава работя като нает служител за различни фирми. Сменям работното си място през няколко години, но никъде не намирам удовлетворение.

Така е и в личния ми живот. Не мога да се мотивирам да направя нещата, които всяка седмица планирам, но така и не изпълвам. Дори и записани на хартията, целите ми си остават само цели. Отлагам, давам си празни обещания, не ги спазвам и след това се чувствам разочарована от себе си. Постоянно съм уморена, изпитвам раздразнителност и желание за усамотение. Сякаш съм загубила посоката и не знам как да се върна на пътя.

Как да започна отново да се радвам на живота? Как да намеря мотивация за промяна?

Красимира

Скъпа Красимира,

Това, което ти се случва, не е необичайно. Преобладаващата част от хората имат периоди в живота си, когато се чувстват объркани и не виждат пътя, по който трябва да вървят. Това обикновено е индикатор, че по някакъв начин човекът се е отдалечил от истинското си „Аз”, от копнежите на душата си и от своите потребности.

Ти си последвала мечтата си, но си се сблъскала с неуспех и си се отказала с усещането, че не си достатъчно способна. А всъщност така нареченият от теб „провал” е дошъл в живота ти, за да те научи на нещо. Той не е критерий за способностите ти, а източник на ценна информация за онова, което трябва да промениш. Причината за случилото се може да се крие в ограничаващи мисловни модели, които са ти попречили да повярваш в успеха. Или пък в погрешни мениджърски решения, неподходящ екип, недобра стратегия. В никакъв случай обаче провалът не е основание да се откажеш от мечтата си.

Не си задавай въпроса как да се промениш. Задай си въпроса защо искаш да се промениш. Отговаряйки си, ще разбереш каква е твоята правилна мотивация.

Спомни си причината, поради която си искала да се занимаваш със собствен бизнес – свободата в нейните различни измерения. Представи си, че мечтата ти е реализирана. Виж в представите си себе си като човек, който се занимава професионално с това, което обича. Какво е усещането да бъдеш толкова погълната от работата си, че времето да спира за теб? Харесва ли ти да организираш времето си според своите приоритети? Да работиш с хора, които споделят твоята визия за бъдещето? Носи ли ти спокойствие финансовата обезпеченост?

Виж картината на желаното бъдеще във въображението си, почувствай я така, сякаш вече е реалност. И всеки път, когато усетиш, че губиш мотивация, просто я извикай отново в ума си. Превърни я в твой постоянен спътник, който ще ти напомня за твоето „защо?”. Тогава начините, по които можеш да постигнеш желаната от теб промяна, сами ще се появят в съзнанието ти.

Започни да записваш целите си в специално избран за това дневник. Задължително ги обвързвай с краен срок. Направи списък от малки стъпки към постигането на всяка цел. Създай си своя система за отразяване на напредъка. И не забравяй да празнуваш всяка победа.

Понякога няма да постигаш планираното, но трябва да продължиш, без да се критикуваш и самообвиняваш. Важно е не никога да не падаш, а да можеш да ставаш след всяко падане.

Физическото ни състояние влияе на психическото такова и обратното. Затова е важно да си направиш режим, основан на здравословно хранене, добър двигателен режим и правилно разпределение на времето за работа и почивка. В началото ще ти бъде трудно да го спазваш напълно, но с времето това ще се превърне в нещо естествено за теб. Просто не се отказвай.

Не е важно колко активно, а колко дълго правиш нещо. Тръгни с малки крачки към промяната и не спирай. Рано или късно ще стигнеш до мястото, което въплъщава отговора на твоето „защо?”. Просто не губи посоката и не се отдалечавай от истинската си същност.

С пожелания за успех:

Твоя Ан