Превозвачи протестираха на Кулата – търпят огромни загуби

Превозвачи излязоха на протест на границата ни с Гърция край Петрич. Те настояват граничен пункт „Илинден-Ексохи” да заработи. Точно по обяд в сряда търговци и превозвачи се събраха на единствения отворен за туристи пункт – “Кулата”.
“Нашите искания са такива, каквито досега сме ги излагали, а именноотваряне на ГКПП “Илинден-Ексохи”, каза протестиращият Кръстьо Веселинов. Около 40 души взеха участие в протеста. Той бе охраняван от доста повече полицаи, които не допуснаха пътят да бъде блокиран. Най-недоволни бяха превозвачите и търговците от района на Гоце Делчев. След като гръцката държава затвори най-близкия им граничен пункт “Илинден”, те търпят огромни загуби. Протестиращите не вярват на появилата се информация, че “Илинден-Ексохи” ще работи отново на 7 септември. “Информацията за нас е измама, сами може да видите, че въпросната информация не е публикувана, щом не е публикувана, значи не е влязла в сила”, смята Кръстьо Веселинов.

След 15-минутен престой протестиращите доброволно освободиха пътното платно.

Превозвачите настояват граничен пункт „Илинден-Ексохи” да бъде отворен възможно най-бързо. Те са принудени да заобикалят през „Кулата” и така губят много пари. За момента уверението на гръцките власти е пунктът да отвори на 7 септември. ГКПП “Илинден-Ексохи“ е затворен от 22 юли с цел недопускане на разпространението на COVID-19. Забраната беше до 3 август. Последваха второ и трето удължаване на срока на ограничението.