Арестуваха Каплата за закана за убийство

Васил Капланов-Каплата
  • Бившият гард на Галеви заплашил по телефона свой познат заради коментар в социалната мрежа

  •  Задържана е и съпругата му Петя

Васил Капланов-Каплата е арестуван и му е повдигнато обвинение за закана за убийство към дупничанин, изразил съпричастност към случая с Янек Миланов. „Обвиняемият отправил закана с убийство към Д.Н. по повод направен от пострадалия коментар в социалните мрежи във връзка с изчезването на Янек Миланов. С постановление на наблюдаващия прокурор В.К. е задържан за срок до 72 часа, с цел осигуряване явяването му пред съда за предстоящото разглеждане на искането на държавното обвинение за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“. Водят се действия по разследването по образуваното досъдебно производство”, съобщиха от прокуратурата.

От източници на „Вяра” в полицията разбрахме, че мъжът, към когото е отправена заканата, обидил Капланов в социалните мрежи. „Оплакалият се дупничанин написал обидни думи за Каплата, с когото се познавал отдавна, във фейсбук. Капланов ги прочел, обадил му се по телефона и го заплашил, че ще го убие. Човекът звъннал в полицията и подал сигнал, като цитирал какво е чул”, казаха от полицията.

Деянието, заради което Районна прокуратура – Дупница е привлякла Капланов в качеството на обвиняем, е квалифицирано по чл. 144, ал.3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Няколко часа след задържането на Васил Капланов бе задържана и съпругата му Петя. Пред местната кабелна телевизия адвокатът им Ивайло Алексиев заяви: „Тя е задържана. Нямам информация все още за какво. По неофициални данни и по мои предположения – защото даде отказ за вземане на биологичен материал за ДНК изследване. Може и да не е за това, не мога да твърдя със сигурност.

Що се отнася до Васил Капланов – аз съм разговарял с моя клиент и това, което той ми каза, е, че не е имало никакви заплахи. Видях постовете, които са направени в чата един с друг. Абсолютно нищо притеснително, нито за единия, нито за другия”.

Това е втори арест на 47-годишния Капланов за последните дни. Съпругата му Петя също е задържана за втори път.

Бившият гард на Братя Галеви бе задържан, докато е под домашен арест. Тази мярка му бе наложена заради притежание на боеприпаси. Както писахме, Янек Миланов е в неизвестност от 31 юли. От него няма следа след среща с Каплата. Започналата миналия петък мащабна акция на жандармерията, полицията и други ведомства засега остава без резултат.