8 педагози от Кюстендил с грамоти и награди от конкурс на Синдиката на българските учители

Поредно признание за професионалната си работа получиха учители от Кюстендил. Десислава Кирилова и Даниела Бекова, НУ “Св. Климент Охридски”, Биляна Йорданова и Силвия Петрова, ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, Бойка Кукударска, ПГТ “Н. Й. Вапцаров”, Емилия Атанасова, ПГМИ “Йордан Захариев”, Веселка Сотирова и Радостина Въжарова се завърнаха от петдневен семинар с грамоти и награди на МОН, председателя на Синдиката на българските учители, Национален дворец на децата и РААБЕ-България в раздел “Добри практики”, категория “Извънкласни дейности – 1.-12. клас.

Д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Пламен Димитров, президент на КНСБ, връчиха на тържествена церемония наградите на кюстендилските преподаватели. Състоялият се в рамките на семинара конкурс на тема „Екологичното образование и възпитание в образователните институции за формиране на гражданска отговорност и социална ангажираност у децата и учениците“ бе проведен от 26 до 31 август 2020 г. в Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия” при спазване на всички   изисквания, свързани с пандемията от Ковид-19. В семинара участваха над 200 учители специалисти, работещи в сферата на извънкласната дейност от детската градина до дванадесети клас, от центровете за подкрепа на личностното развитие, директори и др. Те имаха възможността да обобщят и мултиплицират добрия педагогически опит, да изразят лична позиция и да предложат авторски решения на поставените проблеми във връзка с един от най-важните световни проблеми на нашето време – промените в климата и устойчивото развитие, както и възпитанието на младото поколение в ценностите на екологичната отговорност и социална ангажираност.

Номинираните на призови места в отделните категории на конкурса представиха публично своите разработки. Журито, което тази година оцени участниците в конкурса, бе с председател проф. д-р Нели Бояджиева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, и членове: Величка Николова, директор на 144. СУ „Народни будители“, гр. София, и Таня Леонидова, дългогодишен редактор във в. „Учителско дело“, част от организационния екип на конкурса в предишните му шест издания. Участниците в семинара дискутираха политиките на СБУ в подкрепа на екологичното образование и възпитание в образователните институции, участваха в творчески работилници.

Сред гостите на събитието бяха още: инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Албена Михайлова, главен секретар на МОН, Благовеста Борчева, държавен експерт в Дирекция „Приобщаващо образование“ на МОН, Татяна Досева, директор на НДД, Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование“ в община Варна, Венцеслава Генова, началник на РУО на МОН – Варна, Георги Маринов – началник на РУО на МОН – Габрово, проф. Димитър Веселинов, директор на ДИУУ към СУ „Св. Климент Охридски”, проф. Росица Пенкова и др.