Йордан Начев от Бистрица покори връх Арарат

  • Изкачването на петхилядника е в подкрепа на деца с увреждания

Йордан Начев от дупнишкото село Бистрица покори високия 5165 м връх Арарат (около -10С). Върхът е първенец на Турция и е известен в митологията като последния пристан на Ноевия ковчег. Върхът е покорен от групата с Йордан Начев сутринта в четвъртък в 7,45 ч българско време.

Бистричанинът е запален планинар, работил е в БДЖ, а наскоро се е пенсионирал. Той и групата му изкачиха петхилядника с мисия да помогнат за популяризирането на каузата на сдружение “Седем истории” – „Всяко дете заслужава”. Целта е да се изгради модерен терапевтичен център в София за деца с увреждания.
„Децата с увреждания заслужават да бъде направено терапевтично отделение за тяхното лечение и комуникация”, каза преди дни от 3400 метра надморска височина Йордан Начев. Освен подкрепа за децата българската група постави специална табела на върха. Дотогава табела с името на върха липсва. Освен това съмишлениците от България извиха и най-високото нашенско хоро на 4200 м.

Кметът на Бистрица Кирил Огненски бе във възторг от новината за покоряването на върха. „Бистрица се гордее с теб, Данчо”, развълнувано каза Огненски. „Герой! Браво, Бистрица”, емоционално допълни и Соня Начева. Съселяните на Йордан ми казаха огромно браво и го поздравиха за смелостта и добрината да подкрепи благородната кауза.

Планината е голямата страст на 65-годишния дупничанин. През годините с местното туристическо дружество „Рилски езера“ мъжът е обиколил почти всички кътчета в българските планини. Катерил е в Алпите, работил е също и като планински спасител. Обича ските и е участвал в няколко маратона. Посланията му към хората са простички, пише БГнес – хората да са колкото се може повече сред природата, да се движат повече, както и да опознаят себе си и собствените си възможности. „Искам да мотивирам хората да вървят смело напред! Нека да не се плашат от болести или житейски безизходици“, сподели още той.