Ремонти и строежи за над 15 млн. лв. тръгват в Кюстендил

Петър Паунов

За стартирането на ключови проекти на стойност малко над 15 млн. лв. безвъзмездна помощ в община Кюстендил информира пред медиите кметът Петър Паунов. Сред тях са проектът за саниране на знаковата сграда на Общинския театър, реконструкция на Колушко дере, на Арката в центъра на града и изграждане на модерен футболен терен в двора на ЕГ „Д-р Петър Берон“.

По думите на градоначалника важен проект, който стартира в момента и има избран изпълнител, е за изграждане на “Претоварна станция” с рециклираща инсталация за 15 хил. тона годишно и компостираща инсталация за 3000 тона годишно. Предстои подписване на договор на стойност 8 205 000 лева. “Това е решителна крачка с решаването на проблема с отпадъците. Знаете дължимите отчисления, за които имаме спорове и държавата спечели делото. Те са на стойност, идентична на сумата, за която ще изградим площадката. Тепърва ще водим разговори с държавата. Предстои и кампания за разделно сметосъбиране“, каза Паунов. Той направи анонс и за втори ключов проект – Кюстендилски драматичен театър. “Втори ключов проект е Кюстендилски драматичен театър. От построяването през 1979 година не са извършвани дейности по обезопасяване и саниране. Проектът е на стойност 4 693 000 лева, с които ще бъдат санирани повече от 8 хил. кв.м РЗП (разгъната площ). Театърът е с площ 3150 кв.м застроена площ, а разгънатата е над 8 хил. Предстои цялостно обезопасяване и саниране на фасадите, подмяната на цялата дограма, изграждане изцяло на нова отоплителна инсталация, подмяна на цялата ВиК инсталация, ново сценично осветление и, разбира се, освежаване на частите. Така че в тежките времена на криза, когато още не се знае как ще се процедира в закрити помещения от месец октомври, в този тежък момент ние влизаме в решаващ ремонт за таза знакова за Кюстендил сграда като културен институт“, каза още Петър Паунов.

Сградата на Общинския театър ще се реновира с над 4 и половина милиона.

По време на брифинга стана ясно, че веднага след като приключи ремонтът на сградата на театъра, стартира другият проект на градинката около него. За там са осигурени 934 000 лв. за цялостно озеленяване и реновиране на пространството пред театъра, а очакванията на кмета са проектът да приключи до следващото лято.

Подписан е договор и започва проектиране и цялостна реконструкция на Колушко дере от храма “Св. Георги” до р. Банщица, за сумата от 1 207 000 лева. “Предстои цялостно модернизирано обновяване, изграждане на детски площадки, площадка за разхождане на домашни любимци, паркови пространства, озеленяване, многото възможности за отдих и развлечение”, информира градоначалникът.

В центъра на Кюстендил предстои реновиране още едно ключово пространство – Арката при площад „Велбъжд“, като осигурените за там средства са 200 000 лв. Петър Паунов уточни, че там стартът ще се забави заради съгласуване с НИПК.

Община Кюстендил е одобрена и от програмата на БФС за изграждане на модерен футболен терен 90 на 60 метра. Настилката е безвъзмездно финансиране от футболния съюз на стойност 200 000 лв., като игрището ще се намира в двора на ЕГ „Д-р Петър Берон“. Дейностите по подготовка, изравняване на терена ще се финансират от община Кюстендил след решение на Общинския съвет, а БФС ще прецени на кого ще предостави ползването и поддръжката на терена.

За ремонтните дейности по уличната мрежа ще бъде изготвен график.

“Навлизаме в решителен етап на ключови проекти за Кюстендил, затова съгражданите ни трябва да са запознати с дейностите, които предстоят. Подготвяме списъка както за аварийното изкърпване на улиците, така и за интервенция на участъците, които могат да бъдат ремонтирани или полагане на цялостна настилка. На път е да приключат дейностите в центъра, между Железния мост и светофара на “Рибката”. Ще се работи във всички квартали на града и в селата, където не е извършвана такава дейност в последната година и половина. Графикът се изготвя, съгласува се с кметове и кметски наместници, както и с КАТ и когато се съгласува, ще бъде представен”.

Петър Паунов за пореден път призова за спазване на всички указания и правила около COVID-19 и заострено внимание.

“Макар и към момента да има относително затишие в нашия регион, случаите на зараза и смъртните случаи в национален мащаб се увеличават. Не подценявайте ситуацията, защото внезапно можете да загубите една топла усмивка и нежност и грижа, които не сте оценявали през живота си. И да останете длъжник завинаги, защото няма да имате време да искате дори и прошка. Пазете близките си и вас самите”, каза Паунов.