По 5-10 души се борят за учителско място в Кюстендилско

  • В дупнишко училище за 2 свободни позиции са подадени 17 молби

По 5-10 човека средно се борят за едно учителско място в Кюстендилска област, показва справка на „Вяра”. Завършилите педагогическа специалност продължават да стигат трудно до благородната, но същевременно и неблагодарна учителска професия. Конкуренцията е жестока, много трудно е човек да си намери работа като учител, смятат педагози. Интересът към свободните места за учители, обявените в училищата в региона е изключително голям, казват школски директори. Основните причини са демографският срив, миграцията и големият брой завършващи педагогически специалности.

В Средно училище „Св. Климент Охридски” в Дупница например за две места за учители в началните класове се борят 17 души, като срокът за подаване на документи изтича на 4 септември. „17 молби са подадени досега. Обявили сме, че търсим бакалаври, но са подадени документи и от магистри. Изборът ще бъде труден. Всички кандидатствали ще бъдат включени в база „Кадри” и при евентуални отсъствия на учителите ще ги търсим за заместници”, каза директорката на учебното заведение Гергана Лазова.

„Много трудно е да намериш работа като учител в нашия район, особено по някои от специалностите. Вече 4 г. работя по заместване, не мога да се „вредя” на постоянно място”, каза начална учителка от едно от училищата в Дупнишко.

Голяма част от местата, които се обявяват като свободни, реално са заети от учители, които досега реално са работили на тези позиции, но по заместване, със срочни трудови договори и биват преназначавани, посочват преподаватели. В момента училищата в областта са обявили около 40 свободни места. Най-много са местата в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница, където се търсят 7 учители. Обявените места там са за учител по музика на половин щат, учител по руски език, учител по технологии и предприемачество, учител по български език и литература (2 места), учител целодневна организация на учебния процес в прогимназиален етап 5.-7. клас (също 2 места). ПГ по хранително-вкусови и химични технологии – Дупница се нуждае от учител по руски език – за 288 часа. В ОУ “Евлоги Георгиев” в Дупница търсят учител/старши учител начална педагогика ЦОУД – I клас. От ПГ “Акад. С. П. Корольов” – Дупница са обявили вакантно място за учител теоретично обучение. ПГСС “Св. Кл. Охридски” – Кюстендил търси учител по животновъдство, както и по изобразително изкуство, история, музика, физика и физическо възпитание и спорт. В ОУ “Христо Ботев” – с. Крайници до днес могат да подават заявления за едно място за учител по музика в прогимназиален етап  (5.-7. клас) и учител по английски език, отново в прогимназиален етап (5.-7. клас). ОУ “Никола Йонков Вапцаров” – Бобов дол е обявило две места за учител в ЦДО начален етап. Пак в Бобов дол, но в СУ “Христо Ботев”, също търсят учител в група за целодневна организация на учебния ден в 1.-4. клас. В същото училище има обявени вакантни места за учител по биология и здравно образование и учител по български език и литература. От ПГ “Христо Ботев” в Дупница са обявили свободни места за учител по физическо възпитание и спорт, учител по френски език и учител по философия.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА