Пунктът “Илинден-Екзохи” остава затворен, превозвачи готвят протести

Превозвачът Кръстьо Веселинков: Оборотът ми падна с около 70%

Пунктът “Илинден-Екзохи” трябваше да заработи в понеделник и затова в района се струпаха превозвачи в очакване да преминат. Оказа се обаче, че границата остава затворена. След серия протести от страна на превозвачите с искане да преминават и през пункта при Гоце Делчев Външно министерство обяви на сайта си, че “Илинден-Екзохи” отворя за камиони. От рано сутринта в понеделник български, румънски, полски превозвачи и представители на бизнеса от Гоцеделчевско се редиха на ГКПП “Илинден” с намерение да преминат, но без успех. Опиталите се да осъществят контакт с граничните полицаи обаче биват върнати. Шофьорите разказаха, че от българска страна няма проблем, но от Гърция ги връщат. Собственикът на транспортна фирма от Гоце Делчев Кръстьо Веселинков също отрече пред БНР пунктът да е отворен. „Няма такава информация в гранична служба за 7 септември. Тук е известна датата 15 септември”, подчерта превозвачът. “Камиони идват периодично от Румъния, от Полша, наши от Благоевград. Аз имам заснет видеоклип как пристигат товарни автомобили”, разказа Веселинков и изчисли загубите си. “Около 600 лева опират разходите, които плащаме повече на един курс. Не се връзват цените вече. За фалирали не ми е известно, но претърпели сериозни загуби има. Допреди да затворят КПП-то, съм си работил нормално, но в тези два месеца, откакто е затворено, спадът ми е около 70% в оборота”, поясни Веселинков.

Превозвачите и бизнесът остават в протестна готовност заради загубите, които търпят. “Ще преминем към гражданско неподчинение. Имаме разнородни идеи – от затваряне на ГКПП “Кулата-Промахон” до протест пред гръцкото посолство”, казаха превозвачи.

От МВнР заявиха за Bulgaria ON AIR, че пунктът “Илинден – Екзохи” вероятно ще заработи във вторник въпреки уверенията от гръцка страна, че това ще се случи днес. А нашите превозвачи са в стачна готовност, ако отново бъдат подлъгани.