184-ма ще бъдат първокласниците в община Разлог през новата учебна година

184-ма ще бъдат първокласниците в община Разлог през учебната 2020/2021 г. Най-много ученици, които за първи път ще прекрачат прага на училище, има в НУ “Св. св. Кирил и Методий” – 40 деца, следвани от НУ “Яне Сандански” – 34 и училището в село Баня (община Разлог) – 29 ученици. В ОУ “Братя Миладинови”  десет ученици ще седнат за първи път зад ученическия чин.

Кметът на Разлог  инж. Красимир Герчев и зам.-кметът по социалната дейност  инж. Венцислав Гърменов обиколиха учебните заведения в района, като се запознаха подробно с провежданата организация за откриване на учебната година, подготовка за провеждане на учебни занятия, приключени ремонти в дворове и места за игри на открито.

Във всички учебни и детски заведения е осигурен необходимият медицински персонал, там, където е необходимо, ако медицинската сестра е на половин щат, ще бъдат правени размествания, за да бъде изпълнен на 100% филтърът за прием на децата в детските заведения.

В училищата в община Разлог навсякъде са определени и кабинети или места за временен прием на децата, ако покажат симптоми на COVID-19 и се налага да изчакат родител, за да ги прибере у дома. Изпълнени са максимално условията както от медицинска гледна точка, така и щадящи психиката на децата, за да се избегне стрес и създаване на паника у тях. Затова тези кабинети няма да бъдат изолатори, а места за временно настаняване.

В първия учебен ден в училищата в Разлог ще има кратки празненства в рамките на 10 минути само за учениците от първи, пети и осми клас, като родителите ще останат извън дворовете, на територията на учебните заведения ще бъдат допускани само учители и деца.

Както всяка година община Разлог е подготвила поздравителни адреси от кмета на Разлог инж. Герчев и подаръци за най-малките ученици, които за първи път ще прекрачат училищния праг, пише БНР.