Стотици се събраха на празник в църква от 17-и век във Влахи

  • Д-р Димитър Чиликов наду гайдата

Стотици се събраха на празник във възстановената църква от 17-и век в село Влахи, община Кресна. Организатори на празника са община Кресна с кмета Николай Георгиев и кметския наместник на село Влахи заедно с църковното настоятелство. Над сто души, повечето наследници на влахлии и техни гости отблизо и далеч, уважиха празника.
Отец Георги Танчев отслужи божествен водосвет на открито, спазвайки указанията на кризисния оперативен щаб, а после освети погачите и овнешкия курбан. Веселин Костадинов от Влахи и още трима спонсори дариха агнета.
Желаещите бяха поръсени за здраве и благословение.

Борис Сандански и кметът на Кресна Николай Георгиев

При много добра организация премина християнският празник, а готвачи на вкусния курбан бяха Спас Танчев и дъщеря му Любка Танчева. Храната на трапезата беше безплатна, както и безалкохолните напитки и бира.
На празника присъстваше и писателят и краевед Борис Сандански, родственик на войводата Яне Сандански от Влахи. Много от младежите се поклониха пред паметника на Яне Сандански в центъра на селото.
На тръгване от Влахи д-р Димитър Чиликов наду гайдата и впечатли не само приятелите си от Сандански, но и всички присъстващи.

 

Роска НОЦКОВА