Майката и сестрата на убития Валери Дъбов искат 300 000 лв. кръвнина

19-годишният обвиняем остава под стража в бобовдолския затвор

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова, проведе разпоредителното заседание по делото за убийството на 33-годишния кюстендилец Валери Дъбов (и опит за убийство на Светлин К. и Михаил П.). Случаят е от февруари миналата година.

Окръжна прокуратура – Кюстендил е привлякла като обвиняем Алекс Д. (на 19 години) за умишлено убийство и опит за убийство. По този текст законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Делото се гледа от 5-членен състав – от двама съдии и 3-ма съдебни заседатели, като съдът назначи и резервен съдебен заседател.

Съдът постанови делото да бъде разглеждано по общия ред. Първото заседание бе насрочено за 28 октомври. Съдът определи и още 6 дати за заседания по делото през октомври, ноември и декември 2020 година, на които да бъдат разпитани над 50 свидетели и вещите лица, изготвили приложените по досъдебното производство експертизи.

Окръжен съд – Кюстендил остави без уважение искането на защитата на подсъдимия и на един от пострадалите за връщане делото на прокуратурата. Съдът потвърди взетата по отношение на обвиняемия Алекс Д. най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“, която да се търпи в затвора в Бобов дол. Тези две определения подлежат на жалба пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок.

Окръжен съд – Кюстендил конституира като частни обвинители майката и сестрата на пострадалия Валери Дъбов, както и пострадалите Светлин К. и Михаил П. Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство и предявените граждански искове от майката и сестрата на починалия Валери Дъбов, които са стойност от по 150 000 лв., и на Михаил П., който предяви иск на стойност 60 000 лв., за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания.

Окръжен съд – Кюстендил назначи и вещо лице, което да изготви за следващото заседание скица на района на местопроизшествието.