2000 лв. гаранция за Васил Капланов

  • Мярката е по делото за патроните в дома му, Каплата: За спортна стрелба са

Тричленен състав на Кюстендилския окръжен съд определи мярка „парична гаранция“ в размер на 2000 лева за Васил Капланов- Каплата по делото за открито количество боеприпаси в дома му. Това е първото от двете дела срещу Капланов, като в понеделник, 14 септември, КОС гледа и другото дело срещу него – за закана за убийство срещу дупничанина Димитър Недев.

Прокурорът Камелия Стефанова настоя за налагане на най-тежката мярка за намереното количество боеприпаси. Пледоарията в залата продължи близо един час, изказаха се и двамата адвокати на Капланов – Алексиев и Емил Велинов. Самият Капланов помоли съда да му даде шанс и надълго обясни в залата, че патроните не са ловни, а са за спортна стрелба, тъй като ходи на състезания. Решението на магистратите отменя мярката „домашен арест“ на РС- Дупница в свобода срещу 2000 лв. Гаранцията трябва да бъде внесена в 7-дневен срок. Окръжен съд – Кюстендил потвърди определението на районния в Дупница в частта му, в която отхвърля искането на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка „задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът счита, че има обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението – категорично, за 24 патрона, намерени на единия от двата претърсени адреса, и за разликата от 100 до 191 патрона, открити на другия адрес, където живее и неговият брат. На този етап от разследването не е разпитан другият собственик на касата, където са открити патрони, братът на Васил Капланов, и не е ясно чия собственост са патроните, което предстои да бъде изяснено в хода на разследването.

Според съда има опасност обвиняемият да извърши престъпление предвид характеристичните данни по делото и справката, представена от прокуратурата.

„Това е абсолютно адекватно решение на съдебния състав, доволни сме. Няма опасност от укриване, няма опасност и от извършване на ново престъпление от моя подзащитен. Количеството патрони, което съдът е установил по приложените документи по делото, е 24 броя. Приема се, че дори и те не са установени чие притежание са, кой ги е държал и чия собственост са“, коментира защитникът на Капланов, адв. Ивайло Алексиев. Той допълни, че по второто обвинение няма авторство, няма деяние. “То се вижда от приложените извлечения на чатове. Надяваме се и там мярката да отпадне“, коментира минути след решението на магистратите адв. Алексиев.

Към този момент Васил Капланов е с наложена мярка „постоянно задържане“ за закана за убийство. Въпреки паричната гаранция той остава в ареста. „Ние разпитахме по другата мярка д-р Евгени Михайлов, който го лекува от години. Капланов има изключително напреднала фаза на пародонтит, изразяващ се в стопяване на челюстите, на практика стига до синусите и Капланов има нужда от оперативно лечение, присаждане на кости и инплантация на зъби“, категоричен беше адв. Алексиев, който определи повдигнатите обвинения като „една постановка“.

Името на Васил Капланов се свързва и с изчезването на Янек Миланов, който за последно е видян да се качва в джипа на Каплата на 31 юли.

 

Краси ЦЕНКОВА