Кметица сплаши репортер на „Вяра” със съд заради неудобни въпроси за боклука

Контейнерът до бившето училище в Слатино
  • Жители на Слатино: Боклукът не е изкарван две седмици, сметището на община Бобошево прелива

„В село Слатино от две седмици не е събиран и извозван боклукът. Колата и работниците по сметосъбирането минават само по главната улица, а бунището (сметището на цялата община Бобошево, което се намира в селото, бел. авт.) е препълнено”. Този сигнал до в. „Вяра” от жена от Слатино, настояла да остане анонимна, отведе репортер в селото.

Ангелина Георгиева

На пръв поглед всичко бе наред – варелите по главната улица си изглеждаха съвсем нормално – няма препълнени съдове, около тях е чисто. По същия начин изглеждаше и контейнерът от типа „бобър”, намиращ се в центъра, на метри от кметството. Само на няколкостотин метра по-нагоре, пред пустеещата и рушаща се сграда на отдавна затвореното училище контейнерът преливаше. Около него също имаше боклук и… страшна воня.

Разбрах, че имате проблеми със сметосъбирането. Редовно ли извозват боклука? Кога идват, какво правите, когато не дойдат, за да приберат сметта? Това попитахме случайно срещнати по улицата хора от село, както и хора, пред чиито къщи има неприбран боклук.

Препълнен варел пред една от къщите, намираща се недалеч от центъра.

Повечето от хората отминават. Други директно казват, че се страхуват и затова не искат да кажат нищо. Намираме и такива, които отговарят на въпросите.

„Ние сме в края на селото, но не всяка сряда събират боклука. Преди идваха в сряда, но сега – как завърнат така, не се знае просто. Мъжът ми изхвърля варела с каруцата, защото не може да се чака. Кучетата разриват и става страшно”, каза възрастна жена, която отказа да се представи и да бъде снимана.

„Въобще не събират боклуците, събираме ги по дворовете – е ги е боклукчарниците. Идваха през две, през три седмици, през колкото и както им хрумне. Трябваше да идват през една сряда, сега през две ли е, нямам представа. Пълни са кофите и даже вътре си събирам в чували, иначе кучетата всичко ще разнесат навънка. Кога ще ги събират – кой ги знае. Днеска трябва да дойдат, ако е през една седмица”, бе отговорът на Ангелина Георгиева. Тя бе категорична, че редовно си плаща таксата за смет, както и данъците.

Боян Динков показа чувала, в който събрал сметта, след като варелът се препълнил.

„Хич не знам колко е таксата за смет. Аз плащам всичко на един път – и данъци, и такси”, допълни Ангелина.

„Аз специално нямам проблем, но погледнете контейнера до училището… Тука вони. Всяка сряда трябва да се маха тоя контейнер, както и другите контейнери по центъра. А не знам откога боклукът не е изкарван”, каза друга жена от селото. Тя бе поредната, настояла да остане анонимна, и призна, че се страхува. Сподели: „Моля ти се, не ме снимай, има всякакви изчадия и ме е страх”.

„Днес е втора седмица, откакто не са изкарвали сметта. Трябва да минат и ги очаквам. Варелът е пълен и си събирам боклука в чувал – е го там, и чакам днес, ако дойдат, ще го изнеса направо до камиона”, обясни Боян Динков.

Сметището се измества към пътя, тъй като хората изсипват сметта в края.

На сметището също има проблем, установихме на място. Хората, които са принудени сами да извозват боклука до там – кой с количка, кой с каруца или друг превоз, гледат да се отърват по най-бързия начин от неприятния товар. Затова го стоварват накрая, непосредствено до черния път, водещ до сметището. Резултатът е разстилащи се вече и по пътя всевъзможни боклуци. Репортерското присъствие извади от равновесие кметицата на Слатино Екатерина Андонова. Помолена да каже защо не се събира редовно сметта, тя се сопна: „И Вие, и тази, която се е обадила, ще бъдете съдени! Знам коя се е оплакала!”. Управничката на селото – иначе симпатична млада жена, побърза да се качи в колата си, за да избяга от въпросите. След отговор, че няма за какво да бъдем съдени, и настояване Екатерина Андонова все пак каза: „В момента боклукът се извозва в Благоевград. Имаме един камион в общината и той не може да смогне навсякъде и всичко да изкара. Всички знаят какво е положението. Аз знам кой се обажда”.

За коментар по телефона се обърнахме и към община Бобошево. От централата ни свързаха с телефона в Отдела по екология, в който работи служителката Емилия Кепова, която обаче не отговори. От местната управа запазват правото си на отговор.