(ЗАД) ЛИЦЕТО НА ВЛАСТТА: Лидерът на ГЕРБ съветниците д-р Кирил Илиев: Работата ми в ОбС-Благоевград е кауза

Политиката е за професионалисти

Д-р Кирил Илиев е общински съветник в Общински съвет-Благоевград от квотата на ПП ГЕРБ, като е председател на най-голямата група съветници в местния парламент – тази на ГЕРБ. Той е доктор по международно право и международни отношения и преподавател по юридически дисциплини във Висшето училище по телекомуникации и пощи в гр. София. Работи активно и в социалната сфера, като ръководи НПО, която помага на лица в неравностойно положение и от уязвими малцинствени групи.

Г-н Илиев, откога сте общински съветник в ОбС – Благоевград?

– Аз съм общински съветник в община Благоевград от 2007 година, което ще рече 12-13 години вече. Доста дълъг период, нали?

– Какво успяхте и какво не успяхте да завършите като инициативи и ангажименти за годините Ви в Общинския съвет в Благоевград?

– Работата никога няма свършване, особено ако си я приел като кауза. Безбройни са инициативите, които нашата група е поемала през годините, но всички те могат да бъдат обобщени в една и тя е да поддържаме високо ниво както на нормативната база, въз основа на която общината реализира своята дейност, така и в това да бъдем подготвени за всички предизвикателства, които животът ни предлага. Ние сме професионалистите в политиката и смеем да го заявим, защото само професионалистът може да представи качество в това, което предлага, и го заявявам с гордост. Наистина, допускали сме и грешки, но ангажиментът, който сме поели към града, е да действаме и дори и да грешим, да пресяваме добрите практики и да оставаме само тях за бъдещето.

– Започва новият политически сезон в Благоевград, какво да очакваме от Вас и колегите Ви от ГЕРБ в града?

– Както Ви казах, от създаването си като политически проект ПП ГЕРБ се е утвърдил като гарант за сигурност и стабилност както на местно, така и на национално ниво и хората дават своята подкрепа, защото разчитат на нашата етичност и на това, че ние знаем как да гарантираме тяхната сигурност във всяко едно отношение. Професионализмът в политиката е също толкова важен, както във всяка една професия и това да знаеш какво правиш и как да решаваш проблемите, които се изпречват на пътя ти, е изключително важно и се цени от хората. Ние го доказахме и се гордеем с авторитета, с който се ползваме като професионалисти и политици.

 

На хората им омръзна от политически формации еднодневки

 

и видяха, че подобни проекти не отговарят на съвремието ни и осъзнаха, че някой силно желае да има разделение в обществото и то да е в константна несигурност. Според мен в новия политически сезон това трябва да бъде преодоляно и в бъдещия парламент трябва да има максимум 3 политически проекта, за да могат нещата да вървят.

 

– Наскоро се проведе обществено обсъждане на годишния отчет за изпълнение на бюджета в Благоевград, инвестиционната програма и на др. Какво да очакваме от това обсъждане?

– По-важното беше да се направи преценка дали посредством бюджета общината е изпълнила целите, които са били най-важни за нея за изминалите месеци и отчетът е дали се е справила администрацията, или не с тези цели. Разбирате ли, бюджетът е олицетворение на това дали общината ясно съзнава това какви са приоритетите на хората и посредством общите пари на всички данъкоплатци да реши проблемите от дневния ред на нашата община. За мен, въпреки че отчетът мина плавно, най-важните приоритети и проблеми си стоят. Както видяхте при отчета, злободневието надделя и се влезе в дребни и несъществени детайли, които един добър кмет би ги решил с един телефонен разговор! По-важен остава и въпросът за актуализацията на бюджета, защото сега приоритетите са различни от тези, които бяха заложени в началото на годината. Много са динамични процесите в нашето общество и трябва да сме гъвкави от една страна, а от друга – да довършим започнатите проекти, които бяха отречени от сегашната кметска управа. За да не отегчавам аудиторията ви, ще акцентирам върху това, че трябва да решим проблемите с детската градина и ясла за кв. „Освобождение“, като ние ще предложим добър терен – общинска собственост за това; да изградим улица „Зеленка“ в кв. „Грамада“ и улица „Промишлена“, за да облекчим трафика в града; и разбира се

 

да решим въпроса с приюта за бездомни кучета.

 

Тези и разбира се няколко други важни проблеми трябва да вълнуват града ни и такива трябва да са въпросите, които трябва да решава Общинският съвет, а не поставените на отчета дребни злободневия. Поне такава е визията на нашата група, а и на колегите от останалите формации, с които работим и с които формираме мнозинство в Общинския съвет.

 

– Какви са очакванията Ви за новия политически сезон на ОбС-Благоевград? Едва ли някой е предполагал, че БСП и „Да, България“ ще управляват съвместно Благоевград…

– Ако преди 2 години ме бяхте попитали дали е възможно обединение точно на тези две формации, щях да се засмея сериозно, но в последните няколко месеца се замислям върху думите на един колега – изтъкнат международник и изследовател на прехода, който беше написал преди години текст, че когато текат политическите реформи в Източния блок, руското разузнаване създава във всички свои бивши републики или страни, в които има влияние, три категории партии – социалистическа, демократична и, разбира се, етническа, като внедрява в тях кадри, които да продължават да държат страната в политическата хватка на Русия. Няма да забравя и безсилието на д-р Желю Желев като първия демократичен президент да се справи с пасмината агенти около него и нежеланието никой, включително и ние, да направим качествен закон за лустрацията. Аз съм сигурен в това, което казвам, и затова считам, че ПП ГЕРБ е феномен и хората, които ни подкрепят, разбиха на пух и прах плана на „братушките“.

– Ще има ли предсрочни избори за кмет на община Благоевград?

– Законът бе нарушен и се надявам съдът да излезе скоро със справедливо и законосъобразно решение. Ще се въздържа от споменаването на имена кандидати, но ще споделя моето виждане какъв за мен е идеалният профил за кандидат и няма да учудя никого, защото това е профилът, който търси мнозинството, що се касае за кмет на общината: да е улегнал и доказано сериозен човек на средна възраст, да има здраво семейство, деца и стабилна професия, в която да се е развил; да има изграден авторитет в обществото и административен опит за процесите, които текат в една община и, разбира се, в държавата; да знае как да привлече средства за развитието на общината и ясно да съзнава обществения ангажимент, който поема пред хората, и обществения договор, който сключва с всички нас – неговите избиратели.

– Как ще коментирате заявените намерения на Цветан Цветанов да създаде нов политически субект?

– С риск да подценя положението, ще кажа, че ако някой се включи в евентуален проект на г-н Цветанов, то значи този човек никога не е бил съмишленик на ПП ГЕРБ, а е бил с нас само за някаква изгода и когато не я е получил, търси начин да я получи с новия проект на г-н Цветанов. Цветанов е силно идеологизиран от една клика в нашата партия, които му звъняха за щяло и нещяло; аз винаги съм бил в челните редици на нашата организация и така и не успях да се запозная с този човек; нямам му телефонния номер, въпреки че съм основател и на сдружението ГЕРБ, и на партията и номерът на членската ми карта е 76 на национално ниво; участвам активно в политическия живот и в политическите структури и съм вече 4 мандата съветник само от ПП ГЕРБ. Искам да кажа, че

 

Цветанов не беше такъв фактор, какъвто го изкарват,

 

всички бяхме в организацията заради лидера ни г-н Борисов и винаги сме се съобразявали само и единствено с неговото мнение и политика, която провежда, и тя е това, което ни държи обединени и направи от ПП ГЕРБ това, което е. Та толкова за г-н Цветанов, предполагам, че и той вече усеща, че експериментът му, наречен политически проект, няма да се реализира.

 

– В последните седмици усилено се коментира състоянието на Зоопарка, Аквапарка, ансамбъл „Пирин“, ФК „Пирин“…

– Виждате ли, както вече ви казах, общината си има много проблеми и те трябва да се решават. Всички тези посочени от Вас проблеми са също важни, но не засягат целия град, а някои от тях са ново- и самосъздадени. Не разбрах защо вървим в тази посока – да си създадем сами проблеми, като разбием нещо, което работи що-годе добре като ансамбъл „Пирин“. Нали затова е ансамбъл, защото предлага мащабност и разнообразие, там трябва да се поставят ясни и строги цели, които да бъдат изпълнени. С цялото ми уважение към г-н Кехайов, те дори и сайт си нямат, но явно толкова си може човекът – дойде с големи идеи и не постигна много за 6 години, въпреки безусловната подкрепа на предходния кмет, нас и администрацията.

 

Зоопаркът ни е бреме, вече никой не ходи там

 

и хората не го посещават – на доизживяване е, и може би там трябва да проведем един наистина голям дебат за неговото бъдеще и съществуване. За Аквапарка моята позиция е, че там г-н Причкапов и тогавашният Общински съвет имат голям грях към Благоевград и сега подобен казус няма как да се случи. Там трябва да изчакаме съдът да ликвидира дружеството, което е концесионер, и тогава да предприемем каквито и да са действия, защото концесионерът е достатъчно рутиниран при решаването на подобни казуси, че ако не изчакаме съдът да прекрати съществуването му в правния мир, може да се окаже, че му дължим половината от годишния бюджет на общината. Относно футболния отбор – трябва да сме благодарни на инвеститора „Емирейтс уелт“ и силно се надявам да можем да им осигурим необходимите терени за развитието му.

 

– Как ще коментирате намеренията за нова Конституция и свикване на ВНС, което да я изработи?

– Конституцията е документ, който трябва да се реформира и не отговаря на съвременните и динамични отношения, в които се намира нашето общество. Аз съм за това да има нова Конституция и това Ви го казвам като юрист. В нея трябва да бъдат отразени всички тълкувателни решения на Конституционния съд и тя да бъде облекчена от някой от процедурите, които се съдържат в нея и които малко или много спъваха някои процеси в нашето общество. Тя трябва да бъде още по-съвършена и да се съобрази с новите демократични ценности, които нашето общество разви през последните години и особено откакто сме член на ЕС и НАТО. Ние само стартирахме реформата и считам, че

 

ще бъде създаден един наистина добър правен документ.

 

– Смятате ли, че ще има предсрочни парламентарни избори? Какво е мнението Ви за протестите в столицата и в страната?

– Всеки има правото да протестира, когато нещо не го удовлетворява и виждам няколко различни вида протестиращи – първите са от категорията, от която трябва да се поучим и които имат нещо да кажат; друга категория трябва да игнорираме, защото зад тях прозират нечисти икономически интереси; и трета категория протестиращи, които просто трябва да замълчат и да се приберат, защото просто не знаят защо протестират; имат къса памет и се надяват хората да са като тях и да са забравили какво бяха постигнали, когато управляваха те. Това мисля аз.

– Инж. Томов уволни десетки служители на община Благоевград, но и д-р Атанас Камбитов понесе много критики в това отношение през годините…

– Нека Ви кажа нещо, което ще Ви фрапира. В предходния мандат, а и в по-предишния ние изменяхме многократно структурата на администрацията и щатното разписание, с цел тя да се подобри; и мисля, че тя стана наистина добра, защото бе формирана въз основа на опита и с цел подобряване на дейността. Администрацията също се освобождаваше от хора, но само и единствено от такива, които не се справяха и смея да твърдя, че г-н Камбитов управляваше общината така, че ако някой не вършеше работа, той нямаше сантимент да се раздели с него. Предният кмет остави една работеща администрация с истински професионалисти. Когато се разделяше с някого, раздялата беше само и единствено заради професионални причини, никога политически. Сега реформите са политически и те са провокирани от това да се назначат послушни хора със съмнителни качества и примерите за това са безбройни. Назначават се хора не за да работят, а за да взимат заплата и резултатите са налице – нула средства по проекти за тези месеци, никакви нови реализации освен довършване на старите, безобразно копиране-пействане и тотално отсъствие на професионализъм в реформираните отдели. И приключвам с най-фрапантния последен пример за това. Знаете ли, че единствено нашата община не беше подала искане до МОН за актуализиране списъка на средищните училища и ако Общинският съвет не се беше събрал извънредно на 14 август, щеше да настъпи истински хаос и в училищата, както е сега в общината!?! Не бяха подали и докладите за увеличаване броя на децата в детските градини и се рискуваше едни 40 деца да не бъдат приети, въпреки че докладните на директорките са от края на юни месец. Срокът за входиране пред Общинския съвет всяка година е до средата на юли месец, но никога до средата на август, т.е. с цял месец закъснение. Когато ги попитах на какво дължим тази забава, при положение, че от 2017 година насам това е рутинна, но важна процедура, отговорът беше: не сме длъжни да знаем всички срокове!?! А какво сте длъжни да знаете, питам аз и им заявявам – не може само с искане, трябва си и можене!!!

Предният кмет остави една работеща администрация с истински професионалисти, сега реформите са политически.

 

Георги АРГИРОВ