Монах от Рилския манастир в „Пирогов” с коронавирус

  • Заради Covid-19 затвориха детска градина в Разлог

 

Коронавирусът влезе в Рилския манастир. 39-годишният архимандрит Макарий от Рилската света обител е приет за лечение в “Пирогов”. Това обявиха от областния кризисен щаб в Кюстендил. Първоначално монахът е бил в благоевградската болница, откъдето е прехвърлен в София. Той се е почувствал зле след пътуване до Гърция. Архимандрит Макарий е с пневмония, но не е на командно дишане, пише dveri.bg. Положението му е било сериозно, но вече е в процес на възстановяване. В Рилския манастир са били прегледани контактните с него лица и служителите на светата обител, но никой от тях не е положителен за Ковид-19. Тестването е извършено от екип на районната болница в Кюстендил. Към момента в манастира няма други заболели от коронавирус. Там се извършват изискващите се дезинфекции през целия ден.

Манастирът е отворен за поклонници при спазване на противоепидемичните мерки.

Адресът на архимандрита, който е заразен с COVID-19, е в София. Затова случаят е поет от РЗИ в столицата. За лечението му се грижат екипите на “Пирогов”.

В същото време до края на седмицата остава затворена за дезинфекция една от детските градини в Разлог. Причината – учителка от детското заведение е дала положителна проба за коронавирус. От Общинския кризисен щаб в Разлог съобщиха, че се следва вече утвърденият протокол – изследване и тестове на 12-те човека от персонала, които са били в пряк контакт с учителката, тестове на децата и дезинфекция на помещенията. Ако няма други положителни проби, детското заведение ще отвори врати отново в понеделник. Ако обаче има други констатирани случаи на коронавирус, временно ще бъде ограничен достъпът и приемът на децата в съответната група.