Природният газ поскъпва три поредни месеца с над 20%

Това няма да се отрази на сметките за парно, уверява енергийният министър

Предстоят три поредни месеца на увеличение на цената на газа – през септември, октомври и ноември. Причината е в по-високите цени на европейските газови пазари. Това става ясно от съобщения на държавното дружество “Булгаргаз”.

В петък то е внесло официално спряното на 1 септември заявление за утвърждаване на цената за септември от Комисията за енергийно и водно регулиране и направи прогнози за следващите два месеца.

Картбланш за поскъпването на газа от 1 септември даде енергийният министър Теменужка Петкова, която в петък обяви, че поскъпването на синьото гориво с над 20% е напълно законно. Преди това тя безпрецедентно спря увеличението, но разпоредената от нея проверка на държавния монополист е показала, че изчисленията му са коректни.

Така сега предложението на “Булгаргаз” е цената на природния газ за септември 2020 г. да бъде 22.46 лв./MWh за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За октомври 2020 г. прогнозите са цената да е в размер на 24.84 лв./MWh за ноември 2020 г. -26.25 лв./MWh. Това са без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Отчетено е влиянието на ценообразуващите компоненти към 9 септември 2020 г. Какви ще са окончателните заявления на следващите два месеца, ще зависи и от петролните пазари.

Новото предложение на “Булгаргаз” за увеличение на цената на синьото гориво за септември е по-високо спрямо това, внесено месец по-рано. На 11 август държавният монополист поиска от КЕВР цената на газа да бъде увеличена на 21.51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Спрямо август това е ръст от 15.21% (2.84лв./MWh).

Тогава увеличението беше защитено с повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1-10 август 2020 г., в сравнение с цените месец по-рано. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ. Очевидно тази тенденция продължава и по тази причина “Булгаргаз” е поискал още по-голямо увеличение на цената на синьото гориво.

Сега остава единствено следващата седмица КЕВР да вземе решение, като цената за септември ще влезе в сила със задна дата.

В петък енергийният министър Теменужка Петкова увери, че това няма да доведе до увеличение на сметките за парно и топла вода през предстоящата зима. Напротив – крайният потребител ще плати по-ниска цена спрямо април. Това се дължи на предоговарянето на условията за доставка на синьо гориво с “Газпром” и включването на пазарен компонент при остойностяването на суровината за крайните потребители, посочи Петкова.

По думите й положителният ефект от предоговарянето на цената на газа с руския монополист е 324 милиона и 830 хиляди лева в интерес на България и на българските граждани./ mediapool.bg