Маринела Нинева грабна балканската титла на маратона в Кюстендил, украинец спечели при мъжете

Маринела Нинева се справи с конкуренцията на двете украинки.
  • Кметът Петър Паунов даде старт на първата такава проява в града с 220 участници, със сина си се включи в бягането на 2 км

 

Маринела Нинева спечели балканската титла в маратона в Кюстендил. Талантливата ни състезателка от Дряново пресече първа финалната линия за 2:57:53 часа. При мъжете маратона спечели украинецът Артьом Казбан с време от 2:28:17 часа.

Росен Лилов и Анна Стефанова бяха най-бързи в полумаратона. Лилов триумфира с време от 1:15:08 часа, а Стефанова пресече първа старт-финалната линия за 1:34:56 часа.

Няколко състезатели бяха откарани с линейки в болницата, след като не успяха да се справят с тежкото трасе и горещото време. В края на първия по рода си маратон в Кюстендил организаторите обявиха, че след адекватна медицинска помощ всички са добре и са напуснали лечебното заведение

Официалния старт на надпреварата на пл. “Велбъжд” даде кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Участниците преминаха по маршрут по ул. “Цар Борис” към село Слокощица, оттам с. Граница, с. Багренци, с. Гирчевци, с. Жабокрът, с. Ябълково и финишираха отново на пл. “Велбъжд“. Едната обиколка бе 21 км за полумаратона, а две – 42 км, за маратона.

Освен тези сериозни бягания имаше и такова на 2 км, в което се включиха момчета и момичета от различни градове, както и градоначалникът Петър Паунов със своя син Йоан и маратонеца Краси Георгиев.

Над 220 състезатели от 10 страни – България, Румъния, Албания, Турция, Украйна, Северна Македония, САЩ, Великобритания, Уганда и Нидерландия, участваха в състезанието, което бе с награден фон от 20 000 лв.

Подробности за международната спортна проява в града под Хисарлъка, класирания и отзиви четете в утрешния брой на вестника.