Иван Кадев: Лято 2020 в Банско няма да е провалено по отношение на туризма

Богатата лятна културна програма и близостта на планината върнаха Банско към предишния му ритъм на живот. Лято 2020 може би няма да се окаже провалено по отношение на туризма, коментира в интервю за БТА кметът на община Банско Иван Кадев.
Курортният град, на който беше наложена 14-дневна карантина в средата на март, постепенно се възстановява от наложените заради коронавирус епидемията ограничения. Затворените в продължение на месеци хотели и ресторанти отново са пълни. Джаз фестивалът, фестивалите, посветени на оперното изкуство и на планинарското кино, както и атмосферата в града и близостта до планината върнаха отново туристите в Банско. Програмата на общината, хубавото време, както и по-дългите почивни дни през септември дават надежда на бизнеса и на общинското ръководство, че и в края на лятото интересът към планинския град, отчетен през август, ще продължи и в следващите седмици.
Иван Кадев коментира ситуацията в курорта през последните месеци, както и оптимистичните надежди на представителите на туристическия бизнес и на хората в Банско.

– Как Банско посрещна лятото, с какви очаквания и с каква програма за своите жители и гости?
– В края на лятото можем да се похвалим с изключително богата програма, която успяхме да организираме и без изключение да изпълним при спазване на задължителните превантивни мерки. Освен джаз фестивала, жителите и гостите на Банско имаха възможност да гледат и слушат постановките и концертите на Благоевградската камерна опера и на Държавна опера-Варна, да гледат най-добрите филми в рамките на Лятна киномания под звездите, да се радват на изпълненията на самодейците от общината на два големи концерта. Всеки уикенд от началото на юли до края на септември се провеждат Културните вечери „Традиции и изкуство”, всяка седмица в Туристическия информационен център се подрежда нова изложба. Домакинствахме на държавни първенства по мотокрос и канадска борба, на международно колоездачно състезание, както и на юношески турнир с над седемдесет отбора от цялата страна. Подкрепихме инициативата на туристическия бизнес за кулинарен празник на открито, на който беше представена уникалната банска кухня.
С това не се изчерпва летният календар за културните и спортни събития, докато е възможно те да се провеждат на открито. Имаме всички основания да се гордеем с многообразието и високото ниво на културния и социалния живот в Банско.

– След поставянето на Банско под пълна блокада заради коронавируса ситуацията за местния бизнес рязко се влоши. Как общинското ръководство подпомогна възстановяването на туризма в Банско?
– В община Банско основният икономически дял се пада на туризма, а той пострада най-много. Зимният туристически сезон беше прекратен рязко и доста време след това не беше възможно да се възобнови работата в туристическите обекти. Такова беше положението и в производствените предприятия, които също понесоха загуби.
Ръководството на общината, съвместно с Общинския съвет, предприе незабавни действия за облекчаване финансовите тежести за бизнеса и гражданите чрез временно прекратяване или намаляване събирането на някои местни такси, удължаване сроковете за плащане на задължения към общината, прекратяване действието на синята зона за паркиране, промяна в начина на заплащане на таксите в детските градини.
Най-важното, което успяхме да направим, е, че с програмата си за лятото и предприетите мерки за безопасност възобновихме туризма, търговията, услугите.
– След отпадане на карантината за Банско и след отварянето на заведения и хотели градът остана празен за известен период от време. Каква е ситуацията сега?
– Да, имаше такъв период, но през юли постепенно започнаха резервациите в обектите за настаняване и през август вече дойдоха много туристи и в града, и в планината. Статистиката показва, че нощувките през август са с тридесет процента по-малко от миналата година, а по данни на Агенцията по заетостта има спад в нивото на безработица, тоест лято 2020 може би няма да се окаже провалено по отношение на туризма. Хубавото време и двата национални празника, както и културният и спортен календар на общината, очертават добра заетост и през септември.
– Културната програма на общината продължава и септември, какво предвижда тя?
– В Добринище ще се проведе ежегодният фолклорен фестивал, ще домакинстваме на ретро парад на автомобили и шах турнир, ще отбележим годишнини от рождението на трима от най-известните представители на Банската художествена школа,  преклонихме се пред подвига на четата на Радон Тодев. Най-скъпият ни предстоящ празник е началото на новата учебна година, а до празника на Банско 5 октомври ни дели само месец. Това е празник, зареден с особена енергия и емоция за банскалии, ние винаги го честваме с висок дух и респект към героичното ни минало.
– Банско привлича туристи през лятото освен с културния и фестивален туризъм, но и с близостта до планината. Върнаха ли се в Банско хората, обичащи разходките в планината?
– Вероятно заради ограниченията за пътуване в чужбина, но и заради все по-големия брой млади хора, за които планинският туризъм е модерен стил на активен начин на живот, това лято планината е пълна с хора. Много от тях отсядат в хижите, други предпочитат да са в града и да излизат на еднодневни разходки.
– Получи ли Банско помощ от държавата? Как по-ниските приходи в бюджета се отразяват на общината и как са компенсирани?

– Общината не е получила директна помощ от държавата, а намалелите приходи в бюджета ограничават възможностите да реализираме някои от инвестиционните си намерения. Още повече че получихме в наследство финансови задължения, които не могат да бъдат игнорирани. Разпределили сме бюджета на общината така, че да бъдат обезпечени с предимство социалните дейности, образованието, здравеопазването. Изпълняваме инфраструктурни проекти, които да подобрят жизнената среда. Макар и в условията на криза, не сме оставили без финансиране дейностите в областта на културата и спорта.