Маринела Нинева с 3 титли в първия в историята маратон на Кюстендил

  • В полумаратона триумфът бе семеен – Росен Лилов и съпругата му Анна Стефанова над всички

  • На 2 км победата грабна Емил Кръстев, син на известната ни атлетка Цветелина Кирилова

 

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов даде официалния старт на първия в историята маратон, провел се в региона. Над 220 състезатели от 10 страни – България, Румъния, Албания, Турция, Украйна, Северна Македония, САЩ, Великобритания, Уганда и Нидерландия, участваха в състезанието, което бе с награден фонд от 20 000 лв.

При жените в маратона на 42 км титлата грабна българката Маринела Нинева не и без помощта на украинката Юлия Тарасова, която допусна фатална грешка по време на втората обиколка. Надпреварата бе валидна за национално първенство, както и за призовете на Балканската асоциация по лека атлетика. 3 километра преди финала Юлия объркала трасето и доста обиколила, за да се върне, което й коства крайната победа. При финиширането си Маринела Нинова бе много изненадана от триумфа си, тъй като по нейни думи тя не е задминавала украинката по трасето. В опит да се оправдае Тарасова обвини съдиите и маркировката на трасето, без обаче да вземе под внимание факта, че познаването на трасето си е задължение на състезателите. От друга страна, грешката й се случва в първата обиколка, след като вече официално тя един път го е преминала в състезанието. В крайна сметка тя финишира на 1,5 минути след българката. Трета остана друга украинка – Светлана Советченко.

Така грешката донесе три титли за Миринела – в маратона на Кюстендил, на Балканите и България и над 3000 лева от наградния фонд. Другата българка за балканския шампионат Христина Козарева финишира пета с 3:13:28 часа. Нинева стана и шампионка на България за 2020 г. Козарева завърши втора в генералното класиране за националния шампионат, а бронзова медалистка стана Надежда Ангелова с 3:15:52 часа. В отборното класиране при жените за Балканския шампионат българките спечелиха сребърните отличия, а шампионки са представителките на Украйна. Трети са румънките. Украинецът Артьом Казбан спечели балканската титла в маратона, който се проведе днес в Кюстендил. Той триумфира с време от 2:28:17 часа. Представителят на Турция Юзеир Сюлейман зае второто място с 2:30:01 часа, а живеещият в България угандиец и състезател на “Евър” (Варна) Исмаил Сенаджи се нареди трети с 2:32:12 часа. За националния шампионат призовата тройка е Исмаил Сенаджи 2:32:12 часа, Илия Куцаров 2:35:45 часа и Димчо Мицов 2:37:52 часа.

В балканското първенство трети стана Ахмед Алканоглу, което се оказа решаващо за титлата на Турция в отборното пред Украйна и Румъния. Сенанджи и Маринела Нинева получиха и телефони като най-добре представилите се български състезатели на надпреварата. Семеен триумф имаше в полумаратона на 21 км. Росен Лилов спечели при мъжете с време от 1:15:08 часа. Призовата тройка допълниха Георги Гергов с 1:16:00 часа и Александър Василев с 1:17:31 часа. При жените първа стана съпругата на Лилов – Анна Стефанова с време 1:34:56 часа. Втора се нареди Джейн Анатолиева с 1:46:36 часа, а трета завърши Светла Станева с 1:52:12 часа. Освен старта на 42 и 21 км се проведе и масово бягане на 2 километра, в което се включи и кметът на Кюстендил Петър Паунов. При мъжете победата грабна Емил Кръстев, който е син на известната ни атлетка Цветелина Кирилова, който пък е от Кюстендил, а нейният клуб бе съорганизатор на събитието. При момичетата триумфира възпитаничката на Димчо Мицов – Ромина Николова от Благоевград.

Няколко състезатели не издържаха както на тежкото трасе, така и на горещото време и колабираха след старта. На място те получиха бърза и адекватна медицинска помощ, други пък бяха откарани с линейки в болницата. В края на първия по рода си маратон в Кюстендил организаторите обявиха, че всички те са добре и са напуснали лечебното заведение в добро здраве.

Наградите на най-добрите връчиха кметът Петър Паунов, зам.-кметът Светослав Василев и Цветелина Кирилова.

Краси ЦЕНКОВА