Пернишкият съдия Любослав Любомиров с успешен дебют във втора лига

Любослав Бисеров Любомиров е роден на 10.06.1995 г. в Перник. Първите си стъпки в спорта прави в ДЮШ на „Миньор” (Перник). До 15-годишна възраст играе на поста универсален халф. По това време решава да се отдаде на футболното съдийство и започва да получава наряди в областната група за деца и юноши. На 18 г. е утвърден в листата на ръководещите съдии в ЮЗ трета лига, където се представя успешно в продължение на 4 години. По-късно е одобрен и в списъка на ръководещите мачове в елитните юношески групи, където също се представя на ниво. От 2020 година вече е одобрен в списъка на ръководещите съдии във втора професионална група. Прави успешен дебют в мача „Хебър” (Пазарджик) – „Янтра” (Габрово).

Любослав Любомиров е завършил НСА, специалност „Спортен мениджмънт”. Той е потомствен футболен съдия трето поколение. Дядо му Любомир Никифоров е ръководил мачове в „Б” група и е асистирал в „А” група. Баща му Бисер Никифоров е ръководил мачове от „В” до „А” група и в момента е делегат на БФС. Навършил 45-годишна възраст, получава плакет от БФС на мача „Марек” – „Велбъжд” (Кюстендил) и тогава предава на сина си Любослав свирката, картоните и фланелката.
След мача „Хебър” – „Янтра”, на който Любослав Любомиров направи дебют във Втора лига, той даде интервю за в. „Вяра”:
– Кога направи първите си стъпки в спорта и защо избра футбола?
– Още като дете се запалих по футбола. Събирахме се с децата от квартала и се разделяхме на два отбора и играехме мач. Избрах футбола, защото още от дете ми се удаваше, левият ми крак беше много добър. Когато пораснах малко повече, баща ми ме записа да тренирам в школата на „Миньор”.
– При кой треньор си се готвил?
– Докато тренирах и израствах през годините, се смениха доста треньори. Когато започнах Деца Б, треньор ми беше Петър Анестиев, след година при Деца А Георги Златков. В младша възраст ни водеше Славе Малинов. А в старшата – Ангел Славов.
– Кой те запали по съдийството?
– В съдийството се запалих от баща ми, който бе дългогодишен футболен съдия в професионалния футбол. Благодарение на него се преориентирах от футбола към съдийството.
– На каква възраст бе първият ти мач в областна, елитна, „В” група?
– Първият ми мач беше на 15-годишна възраст на детски мач в областта като асистент-съдия. Бях асистент 1-2 години и след това станах ръководещ съдия. Тръпката ми беше да съм вътре на терена и аз да контролирам играта. На 18 години влязох във „В” група като ръководещ съдия. Дебютът ми във „В” група беше на 14.09.2014 г. в гр. Сливница между отборите на „Сливнишки герой” и „Спортист” (Своге), който завърши 4:0 за домакините.
На 23 години влязох в Елитна юношеска група до 19 г. Дебютът ми беше в с. Рилци, област Благоевград, на отборите ФК „Пирин Бл U19” 5-1 ПФК „Нефтохимик U19”.
– Кой ти помогна да израснеш като рефер?
– През годините и в израстването ми като съдия се учех главно от по-старите и по-опитните съдии, като изслушвах всичко, което ми казваха като съвети и препоръки. Най-вече съм взимал пример от моя баща Бисер Никифоров.
– От кои български съдии се възхищаваш?
– От Николай Йорданов и Георги Кабаков.
– Надяваш ли се да ръководиш срещи за Европейско и Световно първенство?

– Все още не съм достигнал най-високото ниво в българското съдийство, а именно EFBET лига, но тренирам здраво и полагам огромни усилия и се подлагам на доста лишения, за да ставам все по-добър и се надявам да успея след някоя година да ръководя мач в Първа лига. Стане ли това, вече ще търся израстване по-нагоре в стълбицата на футболното съдийство.
– Успешен ли бе дебютът ти във Втора лига на мача „Хебър” – „Янтра”?
– Според мен да, усещането е много хубаво, когато след последния ми съдийски сигнал дойдоха и двата отбора да ни поздравят въпреки резултата.
– Девизът ти в живота?
– Когато искаш нещо, не спирай, докато не го постигнеш!

 

Ташко СУЛЬОТОВ