Около 59 000 първокласници прекрачиха училищния праг

15% ръст на учителските заплати, обеща премиерът Бойко Борисов

 

Новата учебна година бе открита днес в близо 2360 училища в страната. Училищния праг прекрачиха над 700 000 ученици, първокласниците тази година са около 59 000 – с 1000 по-малко от миналата. Заради коронавирус пандемията в повечето училища тържества имаше само за учениците от 1-ви, 5-и и 8-и клас, а останалите отбелязаха 15 септември със скромни церемонии в класните си стаи.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения и по желание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията – това са само някои от мерките, които ще са в сила в българските училища през тази година в условията на пандемия от Covid-19.

Как започна новата учебна година в 51-во училище „Елисавета Багряна” в столицата?

Както навсякъде в страната, новата учебна година започна нетрадиционно заради Covid пандемията – с разделение на коридорите, за да не контактуват отделните потоци ученици, с термокамера на входа за мерене на телесна температура, с рамка за дезинфекция и, разбира се, с маските, които са задължителни за учениците във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи:

„Ние сме готови. Готвим се от няколко месеца, за да намалим до минимум, ако е възможно изобщо, да нямаме случаи на заразяване“, каза директорът Асен Александров.

Като част от мерките срещу Covid-19, възприети в училището, на двора му днес тържества имаше само за осмокласниците и за първокласниците, и то в различни часове, за да няма струпване:

Ще се справят ли учителите с контрола по спазване на мерките против коронавируса?

Людмила Величкова – учител по информационни технологии, коментира: „Много е сложно. Правим каквото можем. Учениците ще имат големи трудности със сигурност при спазването на мерките“.

Въпреки мерките и ограниченията в училищата заради коронавируса, повечето ученици с нетърпение очакват да се завърнат в класните стаи:

„Радвам се, че ще започнем учебната година присъствено, защото ще мога да се видя с моите приятели, а не само да ги слушам през компютрите.

На прага на новата учебна година учениците са разделени относно мерките срещу Covid-19 в училищата и в частност за маските:

„Маските само ни задушават“;

„Не е много приятно, но е наложително и за да можем колкото се може по-бързо да се справим с този коронавирус, да спазваме мерките и не е чак такъв проблем“.

Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние.

Честит първи учебен ден! Желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни! Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„В условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми и теми, които уверявам Ви ще решаваме заедно, търсейки най-верните решения.

Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия.

Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%“, написа още премиерът.

В обръщение към учителите и учениците за 15 септември от централата на БСП написаха, че започва втора учебна година в условия на пандемия и  качеството на образованието у нас се влошава.

Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно, задълбочават се социалните различия, е оценката на социалистите за последствията от извънредните мерки в образованието.

Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства, което категорично задълбочи неравенствата в образователната система, пишат още от БСП.

„Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!“, написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ подчерта в обръщение към всички ученици, учители и родители на фейсбук страницата на партията, че тази учебна година ще е по-различна.

„Това изисква много отговорност и по-добра организация на учебния процес“, посочва Карадайъ.

В приветствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за началото на новата учебна година се отбелязва, че през изминалата година системата се е справила с предизвикателствата и е доказала, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая. Той се обръща и към родителите, заявявайки да бъдат активни партньори в обучението.

Патриарх Неофит също отправи приветствие към учителите и учениците за началото на новата учебна година.

Той пожелава временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието.

Министърът на образованието Красимир Вълчев участва в откриването на новата учебна година в Основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Николаево, област Стара Загора. Той увери, че няма да се стигне до затваряне на цялата учебна система, а ще се търсят варианти за нормално протичане на учебната година в условията на коронавирус.

Вълчев заяви, че в условията на коронавирус съществуват два модела за присъствено обучение. Това са смесеното обучение и моделът на невзаимодействие между паралелките. Той обяви, че изборът у нас на втория модел ще позволи при заразен ученик да не се затваря цялото училище, а само отделна паралелка:

„Не можем да накараме половината родители да стоят вкъщи едната седмица, следващата децата да са на училище. Нямаме и два пъти повече класни стаи и учители да разредим паралелките. Затова избрахме модела на невзаимодействие между паралелките. Няма как в класната стая да накараме децата да стоят с маски. Те са в постоянно взаимодействие, но пък от друга страна това значително ограничава средата на взаимодействие”.

Министър Вълчев още веднъж увери, че няма да се стигне до затваряне на образователната система след началото на новата учебна година и че избраният вариант е по-щадящ и либерален.

На днешния първи учебен ден родители организират протест в София и други градове на страната под наслов „Не на маските и изолаторите в училище“. За втора поредна вечер в столицата недоволните от мерките срещу разпространението на Covid-19 в училищата ще се съберат пред Министерството на образованието./БНР