Румен Радев в Трекляно: Държавата да обърне внимание на малките населени места

Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини и много по-активно да подкрепя усилията на местните власти да съхранят и модернизират местните училища и лечебни центрове. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Трекляно с кмета Радко Петрунов и с представители на Общинския съвет. Държавният глава участва в откриването на учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в селото – единствената запазена образователна институция в общината. Президентската институция дари на училището компютри, с които беше оборудван модерен кабинет по информатика. Училището получи дарение от телевизори, ученически чинове и пособия от страна на столични училища, БАН и издателства.

Радев призова управляващите, независимо от кое правителство и коя местна власт, да ходят по-често в училищата.
“Устойчивата промяна в България започва в промяна в образователната политика и образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет и това трябва да бъде ангажимент на всяко едно правителство, независимо кой печели изборите. Демократично и проспериращо общество се гради от образовани и просветени хора”, коментира президентът.


Според него трябва да осъзнаем, че образованието трябва да бъде стратегически национален приоритет, да имаме нова политика в образованието, не само ремонти на училища, не само повишение на учителски заплати.
Радев призова държавата да се върне и да обърне внимание на малките населени места. “Току-що директорът и учителският състав ми напомниха, че последното посещение на държавник от по-висок ранг (в Трекляно) е било на Богдан Филов.
Знаете ли каква част от училищата в България, включително и тук, нямат физкултурни салони. За тези неща трябва да помислим. Това е нашият капитал. Децата са нашето бъдеще и ако ние не инвестираме в тях, за какво бъдеще говорим”, посочи още държавният глава. Румен Радев поздрави представителите на местните власти за последователните им усилия, въпреки ограничените ресурси на граничната община, за съхраняване на училището в село Трекляно. Държавният глава открои перспективата за разкриването на нов гранично-пропускателен пункт, който да свърже Трекляно с Босилеград и да насърчи икономическия, инвестиционния, а и образователния обмен. Представителите на общинското ръководство призоваха за по-активна подкрепа от страна на държавата за поддържането на транспортната инфраструктура и водоснабдяването. Като проблем пред местните земеделски производители беше откроена практиката на наемане на ниви от външни за общината лица за получаване на субсидии, които остават необработваеми. Отправен бе призив субсидии да се полагат единствено за произведена продукция.