65-имата ученици, които се обучават през новата учебна година в Професионална гимназия-Бобов дол, влязоха в училище информирани за спазването на всички мерки по време на пандемия. Наблегнато бе на личната хигиена и на това да са отговорни за своето здраве и това на съучениците си. Сформирани са три класа с паралелки – “Електрически машини и апарати” и “Електроенергетика”, като професията е електротехник.

Учениците влязоха в освежени класни стаи, като навсякъде си личеше колко много труд е положен за приветливия вид на  училището.

ИСТОРИЯ

Професионална гимназия – гр. Бобов дол е училище с 67-годишна  история, тя е пряк наследник на Техникума по минна промишленост и единственото професионално училище в община Бобов дол.

През далечната 1953 г. в с. Бобов дол се разкрива Школа за трудови резерви, като през 1954 година в дупнишкия Механотехникум са разкрити още специалности „Минна електромеханика” и „Разработка на полезни изкопаеми”, за удовлетворяване на нуждите на мини „Бобов дол” от квалифицирани работници и минни техници. Минават още осем години и през 1962 г. се обединяват в Техникум по минна промишленост с база в Бобов дол.

Училището през годините е дало образование и квалификация на повече от 4000 ученици, като много от изпълнителните директори на мините и лица на високи постове в държавата и не само. Едни от възпитаниците на бившия техникум са имена като инж. Кирил Станчев, който освен изпълнителен директор в мините е работил в Министерството на енергетиката, той е един от екскметовете на Бобов дол, още инж. Огнян Зарев, инж. Венци Алексов и много други имена.

През 2003 г., в която бе честван половинвековният юбилей, Техникумът по минна промишленост е преобразуван в професионална гимназия, сегашното име на бившия Техникум по минна промишленост в Бобов дол.

Драгомира ЙОРДАНОВА

 

25 КОМЕНТАРИ

 1. ЗАЩОТО ТЕ ОБИЧАМ

  Толкова е лесно и логично,
  и дори болезнено лирично
  към изгрева да тичам …
  Да се влюбвам в рими, прозаично,
  защото те обичам!

  Мога да говоря с боговете,
  мога да намеря в мрака цвете
  в тюл и да му се вричам …
  Да съм “ин” и “ян”, или пък и двете,
  защото те обичам!

  Любовта е болест, панацея,
  камен бряг, коварна горска фея,
  с която си приличам …
  Няма антидот, но съм до нея,
  защото те обичам!

  Мога да се смея, да мечтая,
  книгите си да чета до края,
  дори да знам, че сричам …
  Намери ме, аз ще те позная,
  защото те обичам!!!
  ОБИЧАМ ТЕ ТОООНИИИИИ

 2. Нямам обяснение, защо злонамерени хора, които явно с цел оронват престижа на едно училище с дългогодишна история се включват в безсмислена игра.
  Силно съм възмутена от коментарите…. Само ще добавя…. Това показва, какво е вашето възпитание!
  Нека хората или човека, който е написал тази ГЛУПОСТ си зададе въпроса:
  Сега по – добре ли се чувствам, с какво допринесох с коментарите си на обществото?
  Не ви прави чест… Вие знаете кои сте!

Comments are closed.