Пак се запали сметището над Дупница

Шефът на Дирекция „Околна среда” Ели Подгорска: Няма замърсяване на въздуха

Сметището над Дупница горя отново. Затвореното преди 2 г. общинско сметище, намиращо се в местността Злево, се самозапали и гъстият дим се виждаше отдалеч, включително и от централната част на града. „Пожарът е обхванал около 5 дка, угасен е от служители на противопожарната служба в града”, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Кюстендил.

По информация от община Дупница днес се очаква на място да пристигне лаборатория от Изпълнителна агенция „Околна среда и води”, която да извърши замервания на въздуха. „Депото е от 70-те години на 20-и век и не е било експлоатирано съобразно изискванията и наредбите. Денивелацията на сметището е изключително голяма и не е могло да се уплътнява. Това е довело до образуване на ями, в които застоява газ метан и той се самозапалва. Екипи с коли на противопожарната охрана се включиха в гасенето на пожара, включително със запръстяване. На място бяхме служители на общината, ръководени от зам.-кмета Крум Милев. Важното е, че в момента няма проблеми със замърсяването на въздуха. След замерването ще информираме населението чрез медиите за резултатите”, каза шефът на Дирекция „Околна среда” към общинската администрация Ели Подгорска.

Припомняме, че общинското сметище на Дупница бе затворено на 1 януари 2018 г. след дългогодишна експлоатация. След като използването на сметището бе преустановено, остана да функционира само претоварна площадка. В последните години – и преди, и след затварянето на сметището, то се самозапалва и обгазява града и съседните села. Както е известно, заради неправилна експлоатация на сметището РИОСВ наложи глоби на общината. Преди няколко месеца община Дупница обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране, изпълнение на строителството и авторския надзор за рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци, с прогнозна стойност около 7 милиона лева. През август обществената поръчка бе прекратена, тъй като при откриването на процедурата са открити неточности в проекта и се налагат корекции. Стана ясно, че корекциите трябва да бъдат отстранени до 5 октомври. Всичко това ще забави рекултивацията. Друга пречка е собствеността на горския фонд, обхващащ голяма част от сметището. Горският фонд е държавна собственост и трябва да бъде прехвърлен на общината.

На въпрос кога се очаква да започне рекултивацията, Ели Подгорска отговори: „Не мога да се ангажирам със срокове, тъй като не зависи само от общината. Ние правим всичко възможно процедурите да приключат колкото може по-скоро, но не знаем дали ще има обжалване, или не, има срокове за обжалване, които трябва да спазим. Все още очакваме и решението на Министерския съвет за прехвърляне на собствеността на горския фонд, основната част на депото е горски фонд, собственост на държавата”.

В проекта за рекултивация е заложено затревяване и превръщане на района в гора.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА