Седмица на европейската мобилност в Банско

Банско е един от 2357-те европейски града, които се включиха в Европейската седмица на мобилността. С разнообразни дейности градът прави заявка за присъствие не само в кампанията тази година, но и насърчава жителите и гостите на Банско към активен начин на живот и към мерки срещу замърсяване на въздуха.
Дирекция „Национален парк Пирин” участва в инициативата със седмично предизвикателство. Еколозите и рейнджърите призовават – „Ходи пеша, а не с кола!” от 16 до 22 септември.


Безопасността на децата на улицата и пътя е приоритет, затова децата от ОУ „Св. Пайсий Хилендарски” и СУ „Неофит Рилски” проведоха учебни часове на терен с общински служители, пътни полицаи и учители. На няколко кръстовища в Банско се проведе обучение на деца, шофьори и пешеходци под наслов „Огледай се! Спаси живот!”
Шофирането в цялата община на 16 септември бе подчинено на мотото на Европейския ден без загинали на пътя „Остани жив! Пази живота!” Организаторите от ROADPOL защитават позицията, че отговорността за живота е всеобща и призовават за внимание по пътищата, за да защитим себе си и другите.
В Банско предлагат на всички 17 септември да бъде Ден без автомобили – на училище и работа пеша.