Отдават Стобските пирамиди под наем, местните скочиха

Жители на село Стоб застанаха категорично срещу намерението на община Кочериново да даде под наем Стобските пирамиди. Над 50 души излязоха на протест в центъра на селото и изразиха своето несъгласие с решението на Общинския съвет в Кочериново, което предвижда природният феномен да бъде даден на частник за 10 години. В селото смятат, че зад решението на местния парламент стоят корпоративни интереси. Носят се и слухове за това кой ще е наемателят на прочутите пирамиди, които са сред 100-те национални туристически обекта в страната. Сред протестиращите бе проф. Веселин Вучков – бивш министър на вътрешните работи, а сега преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”, който е роден в Стоб. Протестът е подкрепян от кмета на селото Георги Ставрев. Управникът е събрал подписка и е внесъл искане до областния управител на Кюстендил и омбудсмана на Република България, с което настоява решението да бъде отменено. Ставрев е внесъл и докладна записка до Общинския съвет в Кочериново, придружена с подписката, с която настоява общинските съветници да преразгледат и отменят решението си.

„Преди 2 години Общинският съвет взе решение обектът да бъде даден на концесия за много години. Тогава се преборихме и спряхме процедурата. Сега отново се сблъскваме с проблема. На 1 септември, по предложение на общинския съветник от ГЕРБ и представител на комисията по градоустройство Георги Ценев, с 6 гласа „за” и 5 „против” бе прието Стобските пирамиди да се дадат под наем за 10 години. Мотивът е, че общината не може да стопанисва обекта и частникът ще се грижи по-добре за двете екопътеки. Става въпрос за 15 пейки и парапети, които имат нужда от ремонт. На места има и ерозия по пътеките. Според мен са нужни желание и немного усилия и средства, за да се поддържа обектът. 15 години общината можеше да се справя, а сега не може. При положение че събира такса от посетителите, която е 2 лева за възрастни и 1 лев за пенсионери и студенти. Тази година заради пандемията обектът бе затворен и няколко месеца не работи, но досега от такси от посетители на пирамидите в общината постъпваха средно по 30-35 хил. лева годишно”, каза Георги Ставрев. Кметът на Стоб посочи още, че при преминаването на обекта в частни ръце ще бъде затворен подходът към черквата „Св. Прокопий” и гробището на селото. „Паркингът за колите на посетителите на пирамидите е подход към черквата и нейната трапезария и към гробищния парк.

Снимки: НОВА

Първото нещо, което ще направи частникът, ще е да затвори паркинга за външни хора, освен за посетителите на пирамидите. Това също е причина да сме против. Само за няколко дни събрах подписка от 313 души. Представих я, за да спазя сроковете за обжалването на решението, но ще събера подписи и от останалите жители на селото”, подчерта Ставрев. В Стоб живеят около 600 души. Стобските земни пирамиди са едни от най-популярните сред туристите природни обекти в България. Намират се недалеч от с. Стоб, в югозападния дял на Рила планина (Капатишкия). Обявени са за природна забележителност през 1964 г. заедно с площ от 7,4 хектара. Могат да бъдат наблюдавани от горе надолу, от изградената екопътека и от долу нагоре от поддържан коларски път, криволичещ в подножието покрай живописна рекичка. От върха на пирамидите се открива прекрасен изглед към цялото Рилско корито, реката, подстъпите към Рилския манастир и снежните планински върхове. За да се улесни достъпът до пирамидите, както и с цел популяризиране на тази природна забележителност и развитие на туризма, преди години в Стоб бяха изградени посетителски център и екопътека. Средствата за това бяха отпуснати от Европа, по проект на община Кочериново.