2 инсулта, херпес зостер, анемия и гастрит = 60% ТЕЛК

Иванка Въжарова
  • Дупничанката Снежана Гайдова в сигнал до „Вяра”: Подиграха се с майка ми

„91-годишната ми майка е в изключително тежко здравословно състояние. Преди близо 2 г. след инфаркт на баща ми от силен стрес тя получи тежък срив на имунната система и започнаха мъките. През 2019 г. за 6 месеца 5 пъти лежа в общинската болница в Дупница – за по 5, 4, а и 7 дни. За първи път я приеха на 12 февруари 2019 г. в бившата Военна болница и след това до м. август стоя там още 4 пъти. Въпреки това ТЕЛК в Дупница определи 60% увреждане и трета група, което е нереално. Лекарите от тази комисия не обърнаха внимание на майка ми и решението им е неправилно. Проблемите са омаловажени. Процентът на увреждане в действителност е много по-голям от 60% и трета група е нещо повече от подигравка”. Това заяви пред в. „Вяра” дупничанката Снежана Гайдова, която се грижи за болната си майка Иванка Божилова Въжарова, както и за баща си – Борис Въжаров, който е на 92 г. и също много болен. Гайдова е пенсионер, работила е в кухнята за социално слаби. Жената разкри, че тя също не е в добро здраве.

Снежана Гайдова

„След като се разболя, преди близо 2 г. майка ми получи херпес зостер. Цялото й тяло е покрито с рани, от краката й текат лимфи, а има и други заболявания. С прекарани два инсулта е – единият беше през 2014 г., а вторият – на 2 май 2019 година. Освен това има и анемия, и гастрит, което не е взето под внимание. Комисията не е взела предвид и това, че майка ми има сърдечно заболяване, че през 2014 г. е прекарала инсулт. Майка ми не може без чужда помощ – ходи съвсем малко, колкото да излезе на двора, и нищо не може да прави. Има нужда от придружител. Тя се мъчи, не живее, а се мъчи. Постоянно съм до нея и до баща ми – къпя ги, готвя, пера, всичко правя. А аз също съм болна, преди години претърпях тежка онкологична операция”, сподели Снежана. Тя иска комисията да преразгледа решението си.

„Когато казах на д-р Александрова, че не съм доволна от решението им, тя ми отговори, че майка ми е стара, затова са определили така. Годините на майка ми са й дадени от Господ. Старостта не е причина да бъде подценявано състоянието й. Трябва да се преценява реално. Обидно ми е от отношението на комисията. Тя би трябвало да е с придружител. Не съм лекар, не мога да определям групите, но 60% е подигравка. Нещо повече от подигравка. На хората в такова положение трябва да се гледа по-другояче. Комисията трябва да си преразгледа решението и да направи правилна преценка. 60% за мен не е реално и ще си търся правата. Ще стигна до края. Ще се оплача и в други медии. Много съм амбицирана и няма да оставя нещата така”, заяви Гайдова. Тя подчерта, че пенсията на майка й е 250 лв. и почти цялата отива за лекарства, но не се оплаква заради това, че решението ги ощетява финансово.

„Не идвам заради парите. Не ми е до парите – дали ще взима 25 лв. или 50 лв. помощ, а тези с първа група получават по 100 лв., не толкова важно. Откакто е с това заболяване, използвам какви ли не мазила, за да я лекувам. Те са от 20 лв. нагоре едното. От 100 лв. нагоре отиват само за мазила. Пенсията й е 250 лв. и почти цялата отива за лекарства. Добре че баща ми взима по-голяма пенсия. Но наистина не ми е до парите, а заради подигравката. Болно ми е”, обясни Снежана Гайдова.

Експертното решение, с което е определен процентът на увреждане на Иванка Въжарова, е №1561 от заседание №101/ 21.07. 2020 г. на комисията при МБАЛ „Св. Иван Рилски” – Дупница. Взето е от комисия с председател д-р Надка Александрова и членове – д-р Огнян Иванов и д-р Георги Киров след посещение на д-р Киров в дома на болната на ул. „Св. Ив. Рилски” 203 в Дупница. В документа е записано, че Иванка е с общо заболяване – последици от мозъчен инфаркт, десностранна хемипареза – лека по степен, псевдобулбарен синдром, дисфагия, дисфония – лека степен, хипертонично сърце.

Защо комисията е взела такова решение, при положение че случаят е много тежък? Вярно ли е, че са определили трета група на Иванка, защото е стара? По какъв начин се взимат решенията и какво имат предвид лекарите, когато определят степента на увреждане? Ще преразгледат ли решението си? Това са въпросите, които искахме да зададем на д-р Надка Александрова, която отказа коментар.

Експертното решение

Отговор получихме от служителката в ТЕЛК, която приема документите и връчва експертните решения. „Д-р Александрова няма да Ви приеме. Както са преценили лекарите, така. На всеки, който идва, за да си вземе експертното решение, му казвам, че може да обжалва решението в 14-дневен срок от получаването му пред НЕЛК в Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ). РКМЕ се намира в Кюстендил, в поликлиниката на четвъртия етаж. Всеки, който е недоволен, отива, подава си документите, по-висшестояща институция гледа решението и го изпраща на другата ТЕЛК. Документите се подават лично, с личната карта.

Юлияна КОЛЧАКОВА